2024-03-18 61 瀏覽
-ᴄᴏғғᴇᴇ | ᴅᴇssᴇʀᴛ | ʟɪɢʜᴛ ᴍᴇᴀʟ |「可以一邊望着街景,一邊嘆咖啡」🤎☕️全店裝修以白色為主,黑色樹葉圖案貫穿整間店的設計,枱面仲有少少綠色植物作點綴,是一間間走輕鬆活潑風格的咖啡店,外面仲有位可以邊嘆咖啡邊望街。咖啡☕️一入口有熟悉嘅感覺,原本使用3種ᴇᴛʜɪᴏᴘɪᴀ 豆ᴍɪx埋一齊,ᴇᴛʜɪᴏᴘɪᴀ ɴᴀᴛᴜʀᴀʟ / ᴇᴛʜɪᴏᴘɪᴀ ᴡᴀsʜᴇᴅ /ᴇᴛʜɪᴏᴘɪᴀ ᴀɴᴀᴇʀᴏʙɪᴄʀᴏᴀsᴛ: ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʟɪɢʜᴛᴛᴀsᴛɪɴɢ ɴᴏᴛᴇs: ᴊᴀᴄᴋғʀᴜɪᴛ /ᴋɪᴡɪ/ ᴍᴀɴɢᴏ/ᴛʀᴏᴘɪᴄᴀʟᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ/ᴘᴜʀᴘʟᴇ ғʟᴏᴡᴇʀ咖啡豆 @roastwork呢杯咖啡☕️走我至愛ғʀᴜɪᴛʏ 風格,仲要沖得偏前中段,冇乜後段,重果酸,有淡淡熱帶水果味,比平時單一隻豆味道更加複雜,ғʀᴜɪᴛʏ豆建議飲ʙʟᴀᴄᴋ唔好加奶,比較容易飲到豆的特色。🍵🥛ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇᴇ山政 小山園 $78呢個品牌對於喜歡抹茶的朋友都不會陌生,小山園抹茶製於宇治市,其中「式部の昔」具有抹茶香氣,餘韻長,旨味強,好適合做抹茶ʟᴀᴛᴛᴇᴇ,茶香奶滑,似食
「可以一邊望着街景,一邊嘆咖啡」🤎☕️

ʀᴏᴀsᴛ: ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʟɪɢʜᴛ

咖啡豆 @roastwork

🍵🥛ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇᴇ
山政 小山園 $78
呢個品牌對於喜歡抹茶的朋友都不會陌生,小山園抹茶製於宇治市,其中「式部の昔」具有抹茶香氣,餘韻長,旨味強,好適合做抹茶ʟᴀᴛᴛᴇᴇ,茶香奶滑,似食緊豐富嘅抹茶甜品一樣,但太甜,嗜甜的朋友應該喜歡。

🍴全日早餐 ᴀʟʟ ᴅᴀʏʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ $138
(煙三文魚sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ·牛油果ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ·雜菜沙律ᴍɪxᴇᴅᴠᴇɢɢɪ ·炒蛋sᴄʀᴀᴍʙʟᴇ ᴇɢɢs ·炒香菇ʀᴏᴀsᴛ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍs · 煙肉ʙᴀᴄᴏɴ ·香蕉ʙᴀɴᴀɴᴀ·牛角包窩夫ᴄʀᴏғғʟᴇ)

🥚炒蛋外層好似奄列,估唔到入面都有半熟蛋汁流出嚟,仲有香草調味,都不錯!🧇ᴄʀᴏғғʟᴇ整得夠脆口,配滑蛋食好ᴍᴀᴛᴄʜ!
至於其他配料都加咗不同調味襯托,例如牛油果上面有七味粉調味,煙三文魚有黑椒粒陪襯,至於香蕉🍌熟晒好甜所以咩都唔使加。

🍝卡邦尼意粉 ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ $88
呢個意粉有點與別不同,不是平時重白汁款式,反而使用少量橄欖油,意粉上面鋪滿芝士碎調味,煙肉同埋蘑菇都大大粒,隻蛋都幾靚,本身乾身少少,但撈勻咗一齊食味道充滿鹹香,意粉質地偏硬,所以比較煙靭有咬口。

ᴅᴇssᴇʀᴛ
💛🍋檸檬撻
有檸檬片裝飾,上面仲有檸檬絲,呢個甜品重酸 甜度中等,檸檬味香濃,但要喜歡食酸的朋友先食到,下次會sᴋɪᴘ !

✨咖啡店嚟講食物質素ᴏᴋ,由於使用我最鍾意嘅咖啡豆,咖啡沖得幾好飲,可以ᴇɴᴄᴏʀᴇ。
  • 全日早餐
  • Iced  Americano