2016-03-08 538 瀏覽
見到atum開左尖沙咀分店 住偏遠地區既我懶得過海 泥到尖沙咀就有得開食真開心! 仲有好多咸食 出左糧身痕就忍吾住慰勞下自己既肚子 加上前年朋友生日去Desserant食過佢地既甜品之後就已經覺得依間餐廳真藝術范😍 隔左甘耐真係好想再食 所以今次去食埋佢地既主食👀一開始atum以Improvisation著稱 booking好full🙈 但真係創作無極限 事隔甘耐都繼續鑽研新菜式 亦吾係只得甜品😻 猶如一幅畫既依個signature有海膽極豐富 有生蠔 紅菜頭三文魚 蟶子 象拔蚌 鵝肝凍批 蟹肉 滿足到我對海鮮既慾望😆 三文魚同青瓜加埋黑麥脆餅一齊食好fresh 有加左爽同脆口感既層次 帶子蟹肉好鮮甜 鵝肝好rich好濃郁 海膽入口即溶💕 我勁鐘意食刺身所以勁鐘意依個signature 三文魚好大塊😍Signature for two $598個set得2隻蠔 所以用set既優惠價encore左啲蠔 50/each依啲咪係仙氣囉 生蠔都可以做藝術品 今次攝影主角係生蠔花 下面擺左乾冰 倒啲水落去就係甘吸晴/ 梗係無甘膚淺 依啲生蠔同平時既吾同架 上面有佢地自己設計既爆珠同香檳啫喱 吾
見到atum開左尖沙咀分店
Signature for two $598
個set得2隻蠔 所以用set既優惠價encore左啲蠔
50/each
依啲咪係仙氣囉 生蠔都可以做藝術品
今次攝影主角係生蠔花 下面擺左乾冰 倒啲水落去就係甘吸晴/ 梗係無甘膚淺 依啲生蠔同平時既吾同架 上面有佢地自己設計既爆珠同香檳啫喱 吾同色代表吾同味道架 薑味,白香醋 麻椒同柚子 四種味道 我食個個係柚子 淡黃色又有啲甜甜地 吾再係用sauce 而用固體形態既配搭 一齊啜落口再係口腔爆炸 依種口感幾正

Octopus $168
依個粉係由燒八爪魚 墨汁脆片 西班牙辣肉腸 米型粉 同用菊花整成 燒八爪魚彈牙新鮮 燒至金黃 睇見都流口水 米型粉濕潤好滑 切開晒啲八爪魚一舊舊就可以一啖啖bug入口食😏 懶人食法得泥又可以成個口腔塞滿每樣材料😎 甘樣食先過癮 墨汁脆片提味 整體帶點微辣😋😋 好惹味 又睇得又食得又影得 碟都可以有倒影係勁既!
octopus
Crab $148
由爆谷,粟米煮蟹肉粥做成 粥好鮮甜
蟹肉量都均勻 仲有粟米粒嚼下 爆谷加粥真係意想不到既配搭 粥煮得稠又吾會綿晒
個樣子似意大利飯但又食到病人想食粥個心情
crab
仲食左少少frd order既Appetizers platter($250) 入面都係有好多紅菜頭三文魚 但我最鐘意係入面既羅文生菜沙律 花生醬汁同生菜配搭真係好amazing 原來沙律同花生醬汁溝係甘夾同好味
平時我吾係甘熱愛花生醬 但對住依個沙律都偷食左隔離frd既幾塊生菜 仲有好特別既布拉塔芝士 吾濃芝士味 但好軟身
好完美既一餐 眼睛同肚仔都飽晒 相機都表示好飽啊
octopus