📌 MEMOIR - 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓🗓(19/7) 星期三 ⏰ 晚上6:45左右💈特式:今日另一半有約,唯有自己一個人食晚飯,收工行完時代廣場就過左去登龍街搵食,登龍街多好野食就係人都知,我就純粹憑感覺搵左呢間Fusion餐廳,希望有個Good嘅用餐體驗啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:見佢有set dinner提供,會包左3個courses(湯/4選1前菜/4選1主菜)同甜品,而家等我同大家講下味道先。🥣餐湯 - 湯就可以揀當日精選餐湯,又或者加$20要龍蝦湯,今日餐湯就係紅菜頭湯,但我就當然加錢都要揀我最鐘意嘅龍蝦湯,一上枱已經聞到好香龍蝦味,入口勁濃郁,除左龍蝦嘅鮮味,仲飲到奶油嘅香味,質地濃稠但入口又好順滑,鐘意龍蝦湯嘅朋友必定要試。🥗前菜 - 有4個選擇,我糾結左好耐要煙三文魚杏仁芝士卷定吞拿魚腐皮餃好,因為兩者都好吸引。我結果都揀左煙三文魚杏仁芝士卷,道菜上枱時已經見到好靚,無論擺盤/顏色配搭上都做得好精緻,煙三文魚嘅鮮味同芝士嘅咸香味融為一體,再配埋少少杏仁片點綴,面頭再放左黑魚子同三文魚子,口感豐富細膩,係一道好高質嘅開胃前菜。🐮🥩烤美國頂級牛胸腹配
📌 MEMOIR - 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
🗓(19/7) 星期三 ⏰ 晚上6:45左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

龍蝦湯

煙三文魚杏仁芝士卷

🐮🥩烤美國頂級牛胸腹配香草醬 $468 - 4款主菜入面有3款都係海鮮,因為湯同前菜都已經選擇左海鮮,所以主菜就揀左呢個牛胸腹。
係咁高質嘅西餐廳食牛扒,叫5成熟係基本法則,上枱見到新鮮嘅淺粉紅色已經食指大動,食落口肉質鮮嫩多汁,帶有濃烈牛香味,微酸嘅清香香草醬,配合埋牛胸腹更加相得益彰,配菜仲有我最鐘意嘅焗蒜,perfect。
烤美國頂級牛胸腹配香草醬

🧀🍰甜品 - 甜品可以選擇New York Cheese Cake或加$10轉Daily Dessert,咁有我最鐘意嘅Cheese Cake又唔洗加錢,梗係唔使諗啦。
呢件Cheese Cake不論味道同擺盤都有酒店級數,芝士味濃郁芳香,質感綿密,入口軟滑,係我近期食過之中嘅佳作。而家值得一讚嘅係,佢地甜品係會特登用凍碟上,真係好細心。
New York Cheese Cake

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 跟餐就無包任何餐飲,但見佢食物質素上乘,飲品都應該有返咁上下水準,所以就特登叫左個Iced Cappuccino,只只係$38,西餐廳嚟講算係抵,咖啡味都夠濃,有咖啡香氣,入口好滑,絕對係唔錯。
Iced Cappuccino

🍽環境:呢度嘅環境/裝修/氣氛/佈置都可以媲美高級酒店嘅西餐廳,整體氣氛好高雅,加上柔和嘅燈光、令人感覺好有情調同好relax。
⭐️特別想一講同讚,就係佢地本menu,餐廳好有心機咁畫咗好多宮崎駿嘅插畫,仲有好多經典嘅場口,令到人睇本menu時充滿咗好多童年嘅回憶。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務非常好,語氣/態度都比人覺得舒服,亦感覺到好專業,直頭有高級酒店咁嘅服務級數。

💰💸價錢:食左一個咁高質咁滿足嘅西式dinner set,埋單都只係$500多少少,我覺得性價比都算ok,環境/食物質素等,各方面都做得好過好多西餐廳。

🐲💬總結:整體嚟講,我對今次呢餐都非常滿意,包括食物質素/環境/氣氛等等,見到佢仲有個招牌16小時慢煮油封鴨髀好吸引,期待下次嚟可以試埋佢。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-07-19