2018-06-26 216 瀏覽
第一篇食評就決定奉獻比呢間café,哈哈。雖然唔算係非常好食,但都係可以encore嘅。星期六晚大約七點半上到去,前面有兩個人等緊位,都唔算好多人。不過剩番靠窗嘅一列檯,類似bar檯咁,望住樓下砵蘭街街景,尚可接受。至於裡面裝修就非常靚,有啲似近年大陸嘅網紅café嘅感覺。食物方面,選擇唔算好多,Pizza、意粉、小食都各有幾款咁,貴精不貴多。而最吸引嘅,其實係佢嘅潛艇包。一嚟比較特別,較少地方有;二嚟都真係好食嘅。當晚叫咗個炸軟殼蟹牛油果包($88),包本身應該係有焗過,所以熱熱地,而且有少少鬆脆。至於炸軟殼蟹就不過不失,唔會好油。但比較失色係牛油果唔多,味道唔濃,如果可以多啲就更完美。而隨包附送嘅炸薯條係粗薯條,而且亦熱辣辣,份量亦唔少。意粉方面,叫咗藍青口辣茄皇天使麵($78),青口就急凍貨色,正正常常咁。意粉微辣,蕃茄味亦略嫌唔夠濃郁,兩者都再濃啲會更好。甜品就叫咗蘋果煙燻配日本蜜瓜梳乎厘($138),其實本身係衝住呢個而嚟,因為響ig見到有朋友嚟食,覺得好吸引。可能希望愈大,失望愈大啦,所以最後係覺得唔值嘅。雖然打開嗰下會釋放啲煙出嚟,視覺效果赢晒,但始終味道先係重點。梳乎厘

炸軟殼蟹牛油果包

藍青口辣茄皇天使麵

蘋果煙燻配日本蜜瓜梳乎厘

雖然打開嗰下會釋放啲煙出嚟,視覺效果赢晒,但始終味道先係重點。梳乎厘本身幾鬆軟,亦有蛋香,煙燻嘅香味亦好強,但係碟入面嘅生果係一。啲。都。唔。甜。講緊嘅係蜜瓜、哈密瓜、火龍果、藍莓同士多啤梨,全部無一樣甜。所以如果大家真係想試,我建議試原味就ok。
草莓四季春

仲叫咗杯草莓四季春($42),杯嘢飲似沙冰嘅質地(落單前店員有講過),但係無乜茶味,而草莓呢,正如上面所講,都係唔甜嘅。以$42嚟講,絕對係overpriced。(其實嘢飲普遍嚟講都偏貴,可能舖租貴啦。)
2018-06-23
炸軟殼蟹牛油果包