2019-10-31 199 瀏覽
今晚同男朋友👫慶祝生日, 千揀萬揀終於俾我搵到呢間位於銅鑼灣百樂中心的心之食堂 Love Café ♥️。因為擔心walk in 會人多要等位, 所以我早早就已經book定枱, 一到埗就可以食野! 🤤 大概7點鐘左右已經4-5枱客人, 都幾旺場。一坐低, 店員就俾左一部ipad我地點餐, 簡單方便快捷, 唔錯! 我地總共點左4款食物, 2杯飲品。食物質素唔錯, 環境清幽, 值得推薦!心之火焰鐵板牛柳串🔥 ($88 /2串)呢道菜好似好受歡迎, 因為我見隔離枱都有點呢個XD。上菜時已將牛柳串插在菠蘿上固定好, 然後待店員淋上火焰🔥, 成條牛柳串就燒起上黎, 名符其實的串燒XD 成個過程拍片一流, 好吸睛! 不過燒的時間好短, 大概只有10秒左右, 燒完就可以起筷了!!! 牛柳粒唔會韌, 食到有微微的黑椒味道, 唔錯! 不過份量有d少,性價比一般🤭心之蛋卷 ($78)好好食! 真心推介!!! 心之蛋卷入面好足料, 有三文魚, 芝士, 蟹子, 沙律醬等等, 配搭得好好, 食落口感豐富, 每一啖除左蛋香之外, 仲食到入面的餡料, 唔會一邊多一邊少。另外, 蛋皮的面頭仲用在茄汁畫左個心心, 符合今

心之火焰鐵板牛柳串🔥 ($88 /2串)
心之火焰鐵板牛柳串

心之蛋卷 ($78)
心之蛋卷

好好食! 真心推介!!! 心之蛋卷入面好足料, 有三文魚, 芝士, 蟹子, 沙律醬等等, 配搭得好好, 食落口感豐富, 每一啖除左蛋香之外, 仲食到入面的餡料, 唔會一邊多一邊少。另外, 蛋皮的面頭仲用在茄汁畫左個心心, 符合今晚的主題!

邪惡包 ($38)
邪惡包

聽個名好似好邪惡咁, 所以我同男朋友只點左一客, share食, 好似無咁邪惡 😈 原來邪惡包即係用紫菜包住兩個帶子, 帶子中間夾住一塊煎好左的鵝肝, 係鵝肝! 真係幾邪惡🤤 店員用左個心型碗裝住, 我好中意! 帶子好厚, 食落去好鮮甜, 一D雪味都無! 鵝肝的味道好香, 好正! 不過我覺得鵝的油香味有少少搶左帶子的鮮味。另外可能我放左一陣先食, 外面包住的紫菜變軟左少少, 不過都OK既。

燒鮪魚飯 ($68)
燒鮪魚飯

因為男朋友好中意食魚🐟, 所以特登點左個燒鮪魚飯俾佢, 其實我就好驚lur骨的, 所以唔太中意食魚。不過佢食左兩啖之後話條魚好食, 叫我試下, 咁我就即管試試啦… 點知呢條魚真係幾好味, 唔會腥, 而且鮪魚的味道好香好濃郁。另外, 個飯都係♥️型架! 上面鋪左飯素, 唯一美中不足的就是飯偏乾偏硬, 不過整體唔錯!

🐸青蛙王子 ($58)
青蛙王子

點呢杯的原因係覺得佢個名幾有創意, 其實佢係忌廉梳打配抹茶雪糕🍦🤤成杯飲品都係綠色的, 好得意! 忌廉梳打唔會太甜, 佢同抹茶雪糕吁味道都幾夾。

忌廉溝鮮奶 ($38)
忌廉溝鮮奶

男朋友點的飲品, 我本身仲以為係罐裝果款忌廉溝鮮奶, 原來唔係 XD
生日
心之火焰鐵板牛柳串