餐廳: 海港酒家
資訊:

2023-04-09 1598 瀏覽
清明節當天,與親友拜山後到始創海港飲茶。其間有3位親友先到酒樓攞位。因為未確定人數,所以向茶樓指大概15人,開了一張12人枱和一張4人枱。期間一個黑色制服職員態度已十分差。催促親友要先下單,因為廚房快落場。親友聽從指示先點一些點心,再影相給未到的親友看。然後這個黑色制服職員卻又要說:[我地唔會錯的,唔使影相既],聽到這話,這個職員不停有說話對我們說。又嫌我們點得慢,話:[快啲,點唔夠就之後再點]。但之前又話廚房就快落場,毫無邏輯。到其他親友來到,一共13人,就9人坐大枱,4人坐細枱。黑色制服女人就又過來話我地你地13人點解要開多張枱,我地話唔可以嗎,已經坐低左,開哂茶,叫哂野食,佢還想怎樣,用不著又來教訓我們吧。不停話我地唔應該開多張枱,事實上如果13人迫在一張枱係會好迫的,而且有好多吉枱,沒有阻佢地做生意。9人一張大枱,我覺得一點也不過分。然後再坐多一會,又有另一個職員又來話我地13人,又在計我地人數,為甚麼飲一餐茶我們要不停受氣。我不明為甚麼去飲茶,要不斷給職員鬧,然後期間兩個職員不停在背後指指點點,甚至差不多離開等埋單時,黑色制服女士仍然在執後面枱期間故意讓碗鍱發出好大聲的燥音去
我不明為甚麼去飲茶,要不斷給職員鬧,然後期間兩個職員不停在背後指指點點,甚至差不多離開等埋單時,黑色制服女士仍然在執後面枱期間故意讓碗鍱發出好大聲的燥音去發洩。
最後沒有再叫多一輪點心就離開。心情已經好受影響。
如果你去這間酒樓,希望你不會遇到我這樣的經歷
2023-04-05
下午茶