天寒地凍好想食返啲暖笠笠既野!今日一於食返個豐富午餐暖暖身先~朋友仔極度推介呢間「壽喜燒 伊勢熊」,餐廳座落美食集中地尖沙咀,菜式由來自日本福岡縣既資深日藉主廚 - 久家弘一先生主理,以極上和牛搭配主廚獨門割下(佐料醬汁)配方,創意展示來自日本既席前壽喜燒滋味,一於就同朋友仔歎返餐暖笠笠嘅壽喜燒先!🌟北海道四元豚壽喜燒套餐🌟🔹前菜 - 漬和牛牛蒡 + 涼拌雞皮青瓜-前菜提供兩款小食,兩款都滋味十足!漬和牛牛蒡牛味香濃,搭配甘甜既牛蒡片,令人回味無窮!涼拌雞皮青瓜入口清新,爽脆惹味!🔹北海道四元豚壽喜燒-四元豚名稱源於其飼養過程中四個要素,包括「飲食」、「環境」、「健康管理」和「品種」,由主廚久家弘一先生即席煮制,功架十足,肉質鮮嫩多汁,脂肪分布均勻,肉色紅潤,豚肉味夠晒濃郁,係日本高級豬肉既代表之一!重點係搭配埋蛋黃味超濃郁嘅日本蛋漿,令到肉質更加嫩滑juicy,超推介!!值得一讚係餐廳特別提供嘅四款配料,包括松露醬、柚子皮粒、日本芥末及沖繩椒絲,用嚟搭配豚肉,每一啖食落都有唔同滋味~我就最鍾意柚子皮粒,入口帶點甘香,而且夠晒清新,更能突出豚肉嘅鮮味!🔹茶碗蒸-茶碗蒸用上鮮味十足嘅高湯

🌟北海道四元豚壽喜燒套餐🌟
🔹前菜 - 漬和牛牛蒡 + 涼拌雞皮青瓜
-前菜提供兩款小食,兩款都滋味十足!
漬和牛牛蒡牛味香濃,搭配甘甜既牛蒡片,令人回味無窮!
涼拌雞皮青瓜入口清新,爽脆惹味!

🔹北海道四元豚壽喜燒

🔹茶碗蒸
-茶碗蒸用上鮮味十足嘅高湯燉製,入口超滑順,蛋味香濃,下層仲加入蟹籽粒,增強口感!

🔹野菜五品款
-一共提供五款日本時令蔬菜,包括日本麵筋、菜之花、京都豆腐、平菇及娃娃菜!
香甜又濃郁嘅壽喜燒汁完美融入各款野菜,我就最鍾意日本麵筋,索盡四元豚既油脂香及壽喜燒汁,口感煙煙韌韌,啖啖滋味!

🔹味噌湯
-嘆完咁豐富嘅豚肉壽喜燒後,當然要飲返碗熱辣辣暖笠笠嘅味噌湯,味噌湯加入大量日本大蔥絲,清甜爽脆,飽肚又暖胃!

🔹米飯
主廚炮製米飯亦十分講究,蓋飯混合左兩款日本米種,包括被譽為北海道米巔峰之作既北海道夢美人米及北海道白鳥古代米,再加入日本昆布煮製,飯粒粒粒分明,散發着淡淡昆布香氣!

🔹甜品 - 黑芝麻奶凍
自家創作甜品,用上大量黑芝麻炮製出香滑清甜既奶凍,清新又解膩,為呢餐畫上完美既句號!

———————————————————
餐廳:壽喜燒 伊勢熊