2018-04-24 40 瀏覽
剛剛係銅鑼灣收工,一於同朋友在附近搵少少野食填飽個肚仔先~~ 上網查左一陣終於決定呢間「心之食堂」啦。上到去位於百樂中心12樓既心之食堂 見到門口有不少日式裝潢,店內佈置得非常精致,仲有幾架單車吊左起來,店主應該幾鐘意單車~~我地坐左係窗邊靚位開始叫野食,我地叫了汁燒牛肉飯、芝士炸雞、鐵板豆腐、心之火焰鐵板牛肉串、李小龍卷、芒果雪糕和青蛙王子。汁燒牛肉飯: 牛肉有咬口,醬汁就似甜醬油,一啖牛肉一啖飯好有滿足感!芝士炸雞: 剛上既時候將炸雞浸落芝士度,用少少力拉起已經可以有「牽絲」既效果,雞肉味亦好特出,味道不俗!我係第一次見類似 鐵板豆腐 既食物,平時見豆腐通常作為伴菜或湯料,熱騰騰既豆腐主菜又真係少見,我仲唔小心燙親嘴仔添,真係「心急吃不了熱豆腐」啦..之後就到鎮店之寶 心之火焰鐵板牛肉串 ,一見到佢原本無咩驚喜,點知老闆娘陰陰嘴笑,然後一倒,支串燒著左火?!當堂嚇一嚇,成個人醒神哂。李小龍卷 其實是蟹籽蟹肉手卷,味道唔錯~~甜品芒果雪糕上面加左朱古力醬,兩者夾得唔錯,幾好食。最後飲品青蛙王子,事實上佢係抹茶雪糕加薄荷SODA,感覺好清新,溶左的雪糕同薄荷SODA又可以混合成另一種味

汁燒牛肉飯

芝士炸雞

鐵板豆腐

李小龍卷

李小龍卷 其實是蟹籽蟹肉手卷,味道唔錯~~
芒果雪糕

甜品芒果雪糕上面加左朱古力醬,兩者夾得唔錯,幾好食。
青蛙王子

最後飲品青蛙王子,事實上佢係抹茶雪糕加薄荷SODA,感覺好清新,溶左的雪糕同薄荷SODA又可以混合成另一種味道,好飲!

兩個人埋單$500有找,有機會一定會再黎!
汁燒牛肉飯
芝士炸雞