2012-10-22 970 瀏覽
翅瓜雞湯秋風起,又係時候打下邊爐啦~呢間係我其中一間最愛既火鍋店做飲食最緊要放個心落去做,呢間火鍋完全做到左~呢個湯好濃雞味,賣相又好仲記得當年老細推介呢個鍋底,話可以先飲湯,飲完加返清湯落先再打邊爐我由當年愛上至今! 三色餃呢味三色餃又係特式創意野﹣ 鮮蝦雲吞,皮薄餡靚~誠意十足啦~﹣ 韮菜餃,呢個今次有少少失色,韮菜味有D不足,之前食好D﹣ 意式餃,咩叫意式餃呢??我叫佢做肉醬餃,因為入面既餡就好似肉醬咁~真係肉醬意粉果D肉醬呀!係咪好特別呢!唔好以為九唔搭八呀,佢同餃子都幾夾幾啱傾架! 老友鬼鬼呢個又係心思野!將油炸鬼加D蝦膠再返炸一下~就好似煎釀三寶咁,但變左用油炸鬼同蝦膠取代!諗下都知好味啦! 新鮮炸出黎,即刻脆卜卜放口又得~當炸魚皮咁放湯過一過又得! 得左!! 手切本地肥牛出面好多地方都話自己手切肥手幾靚幾靚,但硬係會發現有D切得好核突...或者好韌咁,但呢度真係比到信心我!大多數佢都係比脊肉,肉味重,口感適中,有少少脂肪,包無筋!唯一美中不足咪係細碟左D囉...成兩舊水一陣就清晒! 川辣牛肚呢個好似新野黎,叫左個試下唔洗放湯,麻辣味香~我自己好中意食牛肚,所以覺得呢個好正

翅瓜雞湯
秋風起,又係時候打下邊爐啦~

呢味三色餃又係特式創意野
﹣ 鮮蝦雲吞,皮薄餡靚~誠意十足啦~
﹣ 韮菜餃,呢個今次有少少失色,韮菜味有D不足,之前食好D

老友鬼鬼
呢個又係心思野!

手切本地肥牛
大多數佢都係比脊肉,肉味重,口感適中,有少少脂肪,包無筋!
唯一美中不足咪係細碟左D囉...成兩舊水一陣就清晒!

川辣牛肚
呢個好似新野黎,叫左個試下
唔洗放湯,麻辣味香~我自己好中意食牛肚,所以覺得呢個好正!!

由左至右 (響鈴,生菜,廣島蠔,芋絲)
響鈴,生菜,廣島蠔,芋絲
﹣響鈴,一般都係新鮮炸(但我試過一次唔係),無油益味,又夠薄身同多層~正!
﹣生菜,咪生菜囉。。。。
﹣廣島蠔,蠔上有少少啡色,係雪得太耐先會咁,唔知係少人叫定佢入得太多貨...但唔影響食味既! 日本蠔當然遠比美國桶蠔好味啦! 我自己屋企都常備一包急凍廣島蠔,你地話好唔好食啦??
響鈴,生菜,廣島蠔,芋絲