2023-09-17 2018 瀏覽
去日本旅行前幫媽媽慶生,仲食日本菜。話說,經OpenRice 訂座備註寫上生日飯,古今無蛋糕或甜品之類,所以無為意。點知師傅會大碟上壽司,用燒汁寫上「生日快樂」加個心心,好貼心啊!真心有驚喜。另外都想讚下職員服務態度好、有禮貌,主動幫助客人,加分。唯一缺點係餐面太細,座位感覺麻麻。古今出名精緻打卡壽司,原來味道同份量都睇得食得。食物方面 – 粉紅佳人︰滿滿魚子、一堆吞拿魚蓉蓋頂,輕微辣度夠香口、再灑上碎薄脆增加口感。大件壽司豐富到一啖咬唔晒,味道好夾,係所有壽司當中最鍾意一款,性價比好高啊!午夜牛郎︰特別之處係炸卷,唔會好乾身,外面輕輕脆口,味道亦係平穩普通之作。彩虹卷︰以三種唔同刺身 包括︰三文魚、吞拿魚及 (帶子? 忘記白色係咩) 包頂做成色彩繽紛。中間只有牛油果加蟹柳,普通,無乜特別。加州卷(左)︰小朋友口味,都係普通款。蟹子相對地爆多,基本上灑滿3分1隻碟。超級龍卷風(右)︰兩條大炸蝦天㷌羅,入口啖啖肉,加上鰻魚油脂重,一軟一脆口感有層次。倫敦橋︰一層厚身海膽舖滿卷面,色澤新鮮,份量亦無欺場。鹽燒鯖魚︰魚肉油脂平衡,香口惹味,薄魚皮烤得脆身。可惜鹽量太多,成條魚變得相當咸。炸芝
去日本旅行前幫媽媽慶生,仲食日本菜。

古今出名精緻打卡壽司,原來味道同份量都睇得食得。
食物方面 – 粉紅佳人︰

粉紅佳人

午夜牛郎︰
午夜牛郎

彩虹卷︰
中間只有牛油果加蟹柳,普通,無乜特別。
彩虹卷

加州卷(左)︰
超級龍卷風(右)︰
加州卷、超級龍卷風

倫敦橋︰
一層厚身海膽舖滿卷面,色澤新鮮,份量亦無欺場。

倫敦橋

鹽燒鯖魚︰
魚肉油脂平衡,香口惹味,薄魚皮烤得脆身。

可惜鹽量太多,成條魚變得相當咸。

鹽燒鯖魚

炸芝士年糕︰
外脆中間軟糯,年糕皮包住芝士夾心,溶化芝士令炸物唔會乾身。
芝士咸度適中,整體味道非常好,追加食物之一!
炸芝士年糕

總結︰
性價比中級,有部份卷物份量、味道、刺身配搭的確有驚喜。但有一半都只屬普通質素,未算突出。
如果想試特色口味,我諗要揀用料豐富嘅卷物先可以有新鮮感。
2023-09-16
生日