2017-07-22 190 瀏覽
生日放假,老公知我一向鍾意食日本野,所以同我黎左呢間任食嘅日式火鍋放題料理,俾我盡情刷餐勁咁話喎~「牛の鍋」係以日本菜火鍋為主題,餐廳位置係荃灣悅來坊二樓。我哋揀咗個A餐,晚市放題2小時 - 日本料理+火鍋+甜品,平日每位 $208+10% 。呢度最正係有生日優惠,壽星仔/女係生日前後一日惠顧,有二人同行一人半價。 湯底有6款選擇: 九州豬骨湯 / 黑松露龍蝦湯 / 鮮蕃茄濃湯 / 北海道牛乳湯 / 麻辣冬蔭公湯 / 干貝昆布清湯北海道牛乳湯 我哋要咗北海道牛乳湯。未試過牛乳湯底,感覺幾特別,有淡淡嘅牛奶香,又唔會遮蓋牛肉同其他食材既味道。點好湯底,可出去出面拎火鍋生料、飲品、醬料都是自助形式。有罐裝飲品、紙包飲品。熱茶: 玄米綠茶、烏龍茶。 如果熱愛生啤的話,可以+$28任飲生啤。丸/菜/ 菇/ 麵/豆腐等,選擇好多。生料拎左少少~ 梗係主攻其他啦~ 我出去拎野時,老公已點好每款肉一碟黎試~ 美國牛肉同平時自己買番屋企打邊爐嘅美國牛,味道差唔多。美國極上牛肉一望就見同美國牛有分別,雪花分佈平均,牛味濃郁,口感嫰滑。薄薄地,淥一淥就食得。推介~ 精選豚肉 望落肥嘅比例都幾多,但食落幾好
「牛の鍋」係以日本菜火鍋為主題,餐廳位置係荃灣悅來坊二樓。

我哋揀咗個A餐,晚市放題2小時 - 日本料理+火鍋+甜品平日每位 $208+10% 呢度最正係有生日優惠壽星仔/女係生日前後一日惠顧,有二人同行一人半價。

北海道牛乳湯

點好湯底,可出去出面拎火鍋生料、飲品、醬料都是自助形式。

丸/菜/ 菇/ 麵/豆腐等,選擇好多。

火鍋生料
生料拎左少少~ 梗係主攻其他啦~

我出去拎野時,老公已點好每款肉一碟黎試~

美國牛肉
同平時自己買番屋企打邊爐嘅美國牛,味道差唔多。

精選豚肉
望落肥嘅比例都幾多,但食落幾好食,唔會韌。

Encore : 美國極上牛肉
美國極上牛肉
值得讚係 Encore 唔會俾少d或拖慢先黎,份量同樣咁多。

印尼海蝦
海蝦大隻新解鮮,肉質彈牙~

番薯天婦羅、蟹棒天婦羅、大蝦天婦羅
炸物選擇頗多,全部即叫即炸,上枱熱辣辣,咬開仲出煙。炸物炸粉唔厚。推介榴槤炸彈同大蝦天婦羅

Encore : 榴槤炸彈、大蝦天婦羅
榴槤炸彈、大蝦天婦羅

清酒煮蜆、醬汁金菇牛肉卷
清酒煮蜆、醬汁金菇牛肉卷
清酒煮蜆食唔到清酒味。金菇牛肉卷屬正常味道。

串燒菠蘿、鹽燒海蝦 、串燒日本雞皮
菠蘿好甜,燒得乾身,唔錯~  雞皮燒到好似薯片咁,卜卜脆。

海膽手卷、軟殼蟹手卷
手卷非常好,因為細細件而且入面飯唔多,唔怕食左會飽得滯。

刺身: 三文魚、八爪魚、墨魚、包片、帶子、北寄貝、甜蝦、希靈魚
老公唔食生嘢,所以我每樣只嗌咗一片自己試,食材樣樣都好新鮮,好滿足~

最後甜品時間,知道呢度竟然有榴槤嘅甜品,即時心心眼

梳乎厘蛋多士、精選綿綿冰、榴槤甘露、宇治抹茶新地
梳乎厘蛋多士熱熱地好食。綿綿冰係芒果味,老公大愛。榴槤甘露只食到面頭有榴槤肉,甘露就冇乜榴槤味。綠茶雪糕應該係大熱,見每枱都一定有一點,雪糕幼滑,抹茶味好濃。推介~

花旗參雪梨茶、D24榴槤班戟
D24榴槤班戟入面嘅cream好幼滑,用D24榴槤,所以榴槤味極濃,榴槤控會大愛。推介~

非常滿足嘅一餐~ 甜品仲好有驚喜
唔知係咪心情好,我地兩個人竟然可以食到咁多嘢。平日$208/位咁多野食黎講,已經唔係貴。 而生日仲有生日優惠,平均每人$177, 簡直抵到爛
2017-07-10
火鍋生料