2016-01-09 1030 瀏覽
聖誕和朋友相聚來到上環這家西班牙餐廳, 貪呢度環境唔錯西班牙沙律以多種蔬菜混合而成, 有微辣及偏酸的醋香, 非常開胃欖油蒜片蝦, 蝦肉爽脆, 即使泡浸滿滿的欖油也不覺油膩玉米片香脆可口, 拈上帶有香辣口味的肉醬來吃, 真的食唔停口, 用來佐酒是一流的小吃本身對呢個芝士煎蟹餅十分期待, 但點知蟹鉗勁細隻, 冇咩蟹肉及蟹味, 蛋餅唔錯但仍欠芝士的香濃度, 非常失望西班牙海鮮飯同樣令我失望, 飯唔夠入味, 吃不出墨汁的香味反面豬仔骨很有驚喜, 肉質嫩滑, 一d都唔鞋身, 而且多汁西班牙油條炸得酥脆, 但一d都唔油膩, 表面灑滿砂糖但卻出奇地一d都唔甜, 拈上濃濃的朱古力醬真的很美味外脆內軟的窩夫裡面佈滿麻薯, 咬一口已經吃到麻薯餡, 非常足料, 濃濃抹茶甘香可中和甜品的甜度, 不會令人吃到膩的感覺Sexy Sir共有6款不同口味, 個賣相已經羸晒, 以為得個樣, 但原來味道同樣出色, 雖然用上多cream但一d都唔甜膩, 而且有多款不同口味迎合不同人的需要, 例如espresso口味, 啱晒唔多食甜品的人
聖誕和朋友相聚來到上環這家西班牙餐廳, 貪呢度環境唔錯
西班牙沙律
欖油蒜片蝦, 蝦肉爽脆, 即使泡浸滿滿的欖油也不覺油膩
欖油蒜片蝦配蒜蓉包
牛肉墨西哥玉米片
芝士煎蟹餅
西班牙海鮮飯同樣令我失望, 飯唔夠入味, 吃不出墨汁的香味
西部海鮮墨汁飯
反面豬仔骨很有驚喜, 肉質嫩滑, 一d都唔鞋身, 而且多汁
西班牙豬仔骨
西班牙油條