2024-04-12 214 瀏覽
話說今晚同朋友久違咁聚一聚,食完飯想食甜品就嚟咗呢度上餐效率高!啱啱order完冇幾耐就有甜品幾好食,我叫咗芒果芋圓仙草,但係啲冷氣都幾大😹着完一件褸都覺得凍,至於服務態度方面,成個用餐體驗俾我嘅感覺係「甜品澳牛」啲嘢食放低嘅時候入邊嘅嘢係會有少少瀉咗出嚟唔係話佢要好小心咁放低喺我張枱度,但係我係聽到「啪!」一聲,個人覺得力度可以細少少😹🤝同埋張單應該有寫到限時用餐30分鐘,但係喺未夠30分鐘嘅時候有位男職員喺我哋附近問我哋食完未,佢唔係喺我哋張枱隔離,都有少少距離,然後用宏亮嘅聲音問我地嘢食到齊未同埋食完未,我唔否認佢有機會冇惡意,但係同我一齊同行嘅三個人,包括我本人,都覺得佢喺度趕我哋走,成個用餐體驗比我嘅感覺就係好忙、好急、同埋要好快聽到佢咁講之後我哋都即刻執嘢走,我朋友覺得嚴重被冒犯,喺埋單嘅時候直接同個男職員講唔洗咁惡,然後嗰男職員O咗個嘴話冇咁意思,最後我地都冇再講其他野走咗。先莫論佢講呢句說話嘅語氣,嗰陣時我地檯面個碗全部都收晒,我就唔係好明點解因為我哋食完未😹張檯咩都冇,餐廳又唔係好大,啲嘢食又係你捧俾我哋嘅,你覺得我哋食完未?再加上時間未到,喺呢種情況之下語氣又唔好,
話說今晚同朋友久違咁聚一聚,食完飯想食甜品就嚟咗呢度
上餐效率高!啱啱order完冇幾耐就有

甜品幾好食,我叫咗芒果芋圓仙草,
但係啲冷氣都幾大😹着完一件褸都覺得凍,
至於服務態度方面,成個用餐體驗俾我嘅感覺係「甜品澳牛」
啲嘢食放低嘅時候入邊嘅嘢係會有少少瀉咗出嚟

再加上時間未到,喺呢種情況之下語氣又唔好,我哋好難唔會覺得你喺度趕我哋走喎
同埋呢位男職員俾我哋聽到你教其他職員問啲客嘢食到齊未食完未,去加快我哋走嘅效率,想講追求緊效率嘅快餐餐廳都仲未趕人走,你哋有設用餐時間限制嘅情況之下,仲要用呢一種方法去趕客走,咁你嘅用餐時間限制係嚟做乜嘢?
令到客自己唔好意思而走,的確係會加快咗人流,但係會令人覺得好唔舒服。同埋你一直聲稱自己「冇咁嘅意思」,但係當成張枱嘅人都覺得你有咁樣嘅問題,你冇作出任何嘅道歉或者解釋,你淨係重複話「冇咁嘅意思」
請問當成張枱都覺得你有趕我哋走嘅意思嘅時候,你會去質疑我哋誤會咗你?定係你應該要檢討吓自己嘅語氣呢?

我明白餐廳會想加快人流速度,但係唔至於用呢種方法,亦都可以好啲語氣,
唔會再嚟呢間分店
2024-04-12