今日去開荃灣荃豐買電腦用品,所以喺附近搵好嘢食,時間尚早,一於搵間放題擦餐飽。上網見到好多人介紹佢地嘅宇治抹茶雪糕芭菲,一間放題做到咁有心思嘅甜品,我覺得值得一試。六點半已經到咗所以我哋唔使等位,環境唔錯好整潔光猛,我哋坐咗一張窗口嘅卡位非常舒適。店員介紹我哋一個好特別嘅湯底就係冬陰公湯底,特別之處係佢帶啲麻辣嘅,我哋鍾意食辣就決定揀依個湯底。而家做緊promotion, Like 佢哋嘅Facebook就可以送一碟澳洲和牛,肉質鮮嫩,甜香牛味,口感嫩滑,雪花平均,沒有筋膜,配埋冬陰公湯底有啲刺激。配料方面,蔬菜幾新鮮,丸類都係一啲比較特別嘅款式,稻庭烏冬好好味,煙韌有咬口。我要讚一讚佢哋嘅響鈴,好多地方嘅響鈴都容易碌到中間唔熟外面又太林,呢度嘅響鈴就真係3秒就已經好均勻,恰到好處非常好食。刺身方面,甜蝦夠大隻夠鮮,其他刺身算中上水準啦。壽司勝在佢哋有心思,例如海膽三文魚籽軍艦壽司,黑松露帶子壽司,松葉蟹棒壽司,同埋佢哋真係即叫即做,紫菜係脆嘅,咬落去有『嗦』一聲,衣點加分。帆立貝裙邊沙律,松露粟米,金菇牛肉卷都做得好食。炸物方面每一款既配搭都好有特色,所以都每款叫咗一個,最喜歡係流心

冬陰公湯底

澳洲和牛

炸物方面每一款既配搭都好有特色,所以都每款叫咗一個,最喜歡係流心一口芝士,薯仔蝦卷,榴槤炸彈,一口咬落去榴槤炸哂出嚟,。

幾飽都要試佢地既主打甜品宇治抹茶芭菲,賣相已經吸引,層次豐富。有宇治抹茶雪糕,紅豆,可可脆,忌廉,搽茶啫喱條同小丸子。
抹茶本身帶甘香味,有助減輕飽腹感;所以作為飯後甜品,留下淡淡的茶香回甘,非常適合,
抹茶控既人一定會滿意,衣個確實做得非常好。

宇治抹茶芭菲

另外叫左
D24榴櫣pancake ;榴櫣肉口感幼細,D24係苦甜度比較適中,唔會太苦澀搶左甜品既味度,我想再貪心d , 榴櫣肉再太舊d 忌廉少d 啊。

榴櫣甘露;丸子有咬口,甘露中既榴櫣味也恰到好處,西米也足料。
京都豆腐慕絲;質感結實,豆腐味清甜,適合唔鐘意食太濃太甜既人。
D24榴櫣pancake

京都豆腐慕絲

8:30埋單走時已經全場爆滿。環境,服務沒甚麼可以挑剔 。
甜品非常到位,意想不到既高水準,淨係食甜品已經值回票價。
另外佢地有做生日優惠,生日前後都有折,下次有朋友生日會考慮再嚟衣到食,多d 人又可以試多幾款甜品
2017-06-28
冬陰公湯底