之前喺朋友屋企食過「蟹仙海鮮蒸氣鍋」嘅外賣套餐幾正,而家堂食開番夜就一於到店幫襯下。本身想訂尖沙咀店,但就已經Full咗🈵️,唯有轉戰新蒲崗,反正搭巴士走都方便。餐廳環境唔大,雖然座位少,但坐得舒服,不過通道就真係窄喇。七點鐘左右,餐廳開始滿座,一家人或情侶客都有,好熱鬧👏。剛好我哋坐嗰個位置偏近水缸,可以親證啲海鮮有幾生猛😁,店員周不時拎住個桶出嚟捉活海鮮入去劏。未開始睇餐牌,熱情女店員(事頭婆?)已經向我哋介紹套餐。本身想試$299套餐,但佢推介$399個餐可以食埋龍蝦,海鮮又靚啲。好啦好啦,就課金多$100啦🙈。每枱蒸鍋上都有個好似草帽嘅罩,每次蒸海鮮時就會拉落嚟蓋住。食海鮮前,店員先為我哋送上醬油架,可以自己撈醬油、蒜蓉、🌶辣椒、芫荽同蔥。不過由於海鮮本身新鮮,所以全程都用唔著。粥底料一早已經放哂落個鍋度,有米飯、豬肉、芋頭、薑片同粟米等🌽。講咗咁耐,海鮮大餐正式開始🎊。首先先來六款海鮮。越南大虎蝦,蒸4分鐘,依隻係真虎蝦🦐,未食前剝蝦殼都知正。蝦肉結實,口感彈牙,乾淨無腸,普通海蝦完全無得比。日本大元貝,蒸4分鐘,呢個真係超好食😋。因為平日食開嘅元貝係普通料,唔係矜貴食材,亦唔
未開始睇餐牌,熱情女店員(事頭婆?)已經向我哋介紹套餐。本身想試$299套餐,但佢推介$399個餐[尊貴海鮮套餐]可以食埋龍蝦,海鮮又靚啲。好啦好啦,就課金多$100啦🙈。
每枱蒸鍋上都有個好似草帽嘅罩,每次蒸海鮮時就會拉落嚟蓋住。
講咗咁耐,海鮮大餐正式開始🎊。首先先來六款海鮮。
越南大虎蝦
日本大元貝
日本大元貝,蒸4分鐘,呢個真係超好食😋。因為平日食開嘅元貝係普通料,唔係矜貴食材,亦唔會話好食得去邊。
日本大元貝
但呢度嘅元貝超鮮甜兼Juicy,店員多次叫我哋一定要飲埋殼上面嘅汁。我哋估唔到連元貝嘅裙邊同腸都咁美味😳。全晚最有驚喜之選!
台灣九孔鮑魚
台灣九孔鮑魚,蒸3分鐘,鮑魚竟然蒸咁短時間🤔?我諗應該係預先稍作處理,因為上枱時經已離殼。味道唔錯,肉質亦唔韌。
紐西蘭刀貝蚌
紐西蘭刀貝蚌
紐西蘭刀貝蚌,蒸2分鐘,刀貝蚌夠大隻,有鮑魚咁大,好食。
韓國慶南蠔
韓國慶南蠔,蒸2分鐘,上碟時已經去殼,蠔隻肥美,但我始終麻麻蠔嘅口感同腥味,我只係接受到炸蠔。
深海龍躉片
深海龍躉片,🐟蒸1分鐘,魚肉唔鬆散,亦無乜骨。不過最唔吸引係呢味...。
野生大瀨尿蝦
野生大瀨尿蝦,瀨尿蝦真係好大隻,大到可以用手臂作比較💪,勁誇張,但店員話呢個其實只係中呎吋。
野生大瀨尿蝦
店員比我哋影完相後📸,就拎番入廚房幫我哋拆肉,食用超方便,大大啖肉。
澳洲青年龍蝦
澳洲青年龍蝦,蒸4分鐘,龍蝦雖然唔大隻,但肌肉發達,每個細位都生滿肉,膏就唔算太多。拆殼好攰,但值得😎。
澳洲青年龍蝦
近嚟發覺好多餐廳都有得食龍蝦,但多數都係用上大鉗嘅波士頓龍蝦,即相對較平嗰種,所以今日食嘅呢種係貴價貨來,味道真係出色啲👍!
越南頂角膏蟹
越南頂角膏蟹,蒸9分鐘,🦀膏蟹無論劏前劏後都係咁多膏,膏性澎湃。
越南頂角膏蟹
蟹膏非常鮮味,完全唔腥,流質嗰種更為滋味 。另外,蟹肉本身亦都幾好。
蔬菜籃
食完一輪海鮮就到蔬菜籃,🥦有粟米、黃芽白同油麥菜。
魚皮
女店員送魚皮俾熟客,枱枱都係🤣。佢話魚皮無用油炸,果然食落真係少份油膩感,但比較快淋。
題外話,全程蒸海鮮均有店員代勞,所以我哋集中剝殼同食就OK🥢。每張餐枱個爐設有計時功能,側面就有個櫃桶畀人掉殻,非常方便,仲可以慳番枱面位置!
最後,就係久候我哋多時嘅粥底鍋了🍲,佢集合哂所有海鮮嘅精華,正到不得了。店員會再落埋菜脯粒同蔥滾兩下,先嗶畀我哋食。
佢係我食過咁多間粥底火鍋入面最好食嘅粥,因為味道係最濃郁🤤,就算飽飽哋,我都食到完整一碗。海鮮粥本身好大鍋,所以都預咗食唔哂。店員勁好幫我哋打包埋,又食又拎✌🏻。
雪燕燉官燕
原來套餐仲包甜品雪燕燉官燕,好味又滋潤😘。
總括嚟講,蟹仙海鮮確係新鮮😍,佢定價比同業海鮮粥底火鍋店高,不過貨源又真係高一班嘅,就好似龍蝦同蟹咁。再者,服務好貼心,又無限進食時間😊,同長輩嚟食就最適合不過!
2020-09-16
越南大虎蝦