2021-12-07 2030 瀏覽
今日慶祝我同太太結婚26周年紀念,以往都係西餐為主,今年兩個仔特意揀咗我哋都喜歡食嘅川滬菜,一入到去地方環境已經好舒服,大窗亦可望上半山,未食已經好滿意😊我哋首先點咗兩個前菜「手切跳神肉」、「一口燻魚」及一個「酸辣湯」,「手切跳神肉」其實就係粉皮白肉再加上蔥粒醬油伴食,類似蒜泥白肉菜式,味道可以嘅但唔算好有驚喜。而另一個「一口燻魚」就真係好有驚喜,一食落去係有「嘩」一聲嘅反應,個燻魚好有魚味,醋味好香,表面一層薄薄粉醬炸到好鬆脆,大家都忍唔住一件食完就再接下一件,唔係誇張真係好食到不得了👍至於「酸辣湯」算係不過不失,味道正常料子亦算多,合格嘅👌前菜食完飲啖人蔘烏龍茶後,就開始到主菜出場,首先係「泉水蝦球」,呢個餸係今晚第二個驚喜,用嚟浸熟蝦球嘅高湯好有青花椒香味,蝦球好大隻又彈牙,配埋萵筍一齊食好有味道,不誇張,啲泉水幾乎俾我地飲哂😂下一個係「金絲和田玉」,呢個菜本身就係好靚,冬瓜粒好似一粒粒波子咁挖出黎,再用有瑤柱絲嘅高湯浸熟,廚師將冬瓜皮雕成樹葉伴碟,非常精緻,當然唔係只係得個樣,冬瓜粒味道非常入味,好好食😋跟住落嚟嘅「香酥鴨」真係一浪接一浪,睇圖片唔使我多講,都知係幾咁鬆脆,其實

手切跳神肉

一口燻魚

至於「酸辣湯」算係不過不失,味道正常料子亦算多,合格嘅👌
酸辣湯

泉水蝦球

金絲和田玉  (半份)

跟住落嚟嘅「香酥鴨」真係一浪接一浪,睇圖片唔使我多講,都知係幾咁鬆脆,其實做呢類炸嘅食品,個皮係好仲要,如果係厚厚一層粉去炸,一定唔會好食。講番呢個菜,除咗皮薄鬆脆外,鴨肉嫩而鮮味,又係好食😋
香酥鴨

喜歡食川菜嘅都會食「辣子雞」,我哋當然唔例外,一般川菜館嘅辣子雞都係細細粒,但係1935嘅辣子雞係大件啲,而且炸嘅方法好似炸魷魚鬚啲皮咁做,本身雞件係冇骨容易食啲,呢種改良做法都可以接受,如果再辣啲我會更鍾意😂
辣子雞

最後我哋再加多一碗「四川擔擔麵」,好彩有四個人,每人分少少都唔會太飽,非常好味,湯底辣味適中,個人人幾喜歡,大家食完都覺得好滿中😋
四川擔擔麵

食到呢度大家都差唔多,不過忍唔住再叫多三款甜品試吓,包括「花雕話梅雪糕」、「抹茶豆沙鍋餅」及「香煎南瓜餅」。

個雪糕唔使講相信好多人都未試過,話梅味香濃,食落去似雪巴多啲,好特別好味嘅😅
花雕話梅雪糕

豆沙鍋餅一向都係我嘅喜愛,而呢個「抹茶豆沙鍋餅」顧名思義個脆皮係加入抹茶去做,而且炸得非常鬆脆,又唔會食到成口油,而抹茶味加埋紅豆味非常恰當,超贊👍 ;另外個「香煎南瓜餅」亦都非常出色,外邊個薄皮衣然好鬆脆,裏面南瓜蓉亦好香👍👍
香煎南瓜餅➕抹茶豆沙鍋餅

呢餐飯整體非常滿意,特別係個用餐環境加分不少,當然食物質素亦好唔錯,係同家人或朋友聚會嘅好地方😄
2021-11-28
紀念日
一口燻魚
酸辣湯
泉水蝦球
金絲和田玉  (半份)
香酥鴨
辣子雞