2019-10-02 124 瀏覽
之前都聽聞過嘉里酒店嘅食店都唔錯,呢日終於可以收工嚟一食究竟🤤新酒店果然好靚好乾淨,仲有靚海景我同朋友叫咗一個set share,另外加個頭盤Lightly seared bluefin tuna🤤其實佢sear嘅程度比我想像中多,但魚塊面積都okay大,所以都仲係好嫩個山葵醬好好味,同魚味好夾反而係個黑醋汁稍嫌搶咗少少,有啲蓋過咗主角嘅風頭,如果落少啲或者會更好我地要嘅Set B ($760) 有個湯、頭盤、沙律、主菜、雪葩、意粉同甜品餐包都幾好食,外脆內軟,幾香麵粉味點少少醋同橄欖油已經Okay慢煮雞肉沙律雞肉好滑,啲菜都好新鮮醬汁係芒果味,配埋少少橙肉,都幾清新南瓜湯都幾濃,面頭有少少忌廉泡,同埋有少少玉桂粉,令到個湯濃得來唔會膩👏🏻頭盤好靚,係煎帶子同醃三文魚同魚籽醃料輔助效果好唔錯,帶出食物鮮味又唔會多餘咗,啲生果仲新鮮😍主角上場! 一個類似surf and turf嘅菜式,肉眼扒因為熟成過,風味好濃,肉味好香,肉質腍而多肉汁,啲grill mark位置好香口大虎蝦蝦肉好結實彈牙,配合凍凍地嘅一個類似creamy salsa sauce好好味又開胃,女士食都唔會覺得太full

新酒店果然好靚好乾淨,仲有靚海景

我同朋友叫咗一個set share,另外加個頭盤
Lightly  seared  bluefin  tuna  with  wasabi  sauce  輕炙藍鰭吞拿配山葵醬

Lightly seared bluefin tuna🤤
個山葵醬好好味,同魚味好夾

餐包

餐包都幾好食,外脆內軟,幾香麵粉味
點少少醋同橄欖油已經Okay

Sous vide chicken salad 慢煮雞肉沙律

慢煮雞肉沙律雞肉好滑,啲菜都好新鮮
醬汁係芒果味,配埋少少橙肉,都幾清新

Sweet  pumpkin  cream  soup    南瓜濃湯

Grilled  Scallop  with  salmon  caviar

頭盤好靚,係煎帶子同醃三文魚同魚籽

Dry  aged  ribeye  steak  (250g)  with  king  tiger  prawn  熟成肉眼扒配大虎蝦

主角上場!
大虎蝦蝦肉好結實彈牙,配合凍凍地嘅一個類似creamy salsa sauce好好味又開胃,女士食都唔會覺得太full❤️

牛扒醬汁及調味料

配牛扒嘅調味料選擇都幾多,有三種鹽:粉紅岩鹽,海鹽同紫菜鹽,我自己就最鐘意海鹽
另外仲有黑胡椒醬(peppercorn sauce)同英式芥辣(English mustard),同醃酸瓜😍
三種我自己都好鐘意

Homemade  linguine  (tomato  based)

意粉係蕃茄濃汁嘅寬條麵,食落好重茄味,感覺好足料
麵質幾彈,亦好掛汁,不錯👏🏻

Sorbet

雪葩好強烈啲莓香,微酸嘅味道令人覺得清新,亦好解膩

Raspberry  mousse  cake

甜品係呢個紅莓嘅mousse cake細細一件,層次感做得幾好,味道都好濃郁,欣賞😍

店內熟成牛肉嘅雪櫃,好多肉呀😍

整體嚟講,呢間餐廳都幾值得幫襯,幾有格調,服務都幾細心同快速
食物質素幾好,對得住價錢
環境都係唔錯,幾適合慶祝/節日,有機會會再光顧
2019-09-09
餐包