Green Orange

2021-08-07 274 瀏覽
今日去咗上環嘅 Green Orange 食晚餐,因為係樓上餐廳嘅關係,環境都幾清幽。食嘢之前叫咗兩杯嘢飲,我個杯Sin City係威士忌同咖啡嘅Cocktail,一睇落去仲以為係咖啡,飲落去咖啡味濃,第一啖有啲似 cold brew,之後會滲出淡淡嘅威士忌味,因為用咗Laphroaig Whisky,有相對地重嘅泥煤味,令到味道層次非常特別,鍾意威士忌嘅朋友值得一試。朋友就叫咗杯Ba-La-Bloom,味道偏甜,聞落去好香玫瑰味。前菜我哋叫咗忌廉白酒煮青口,青口鮮甜,配合淡淡嘅忌廉汁,非常適合傾住計食。我哋仲叫咗燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁,顏色鮮豔,望落去非常吸引,而且好香煎帶子味,配合生果同埋沙律,食落既開胃又健康。主菜有西班牙紅蝦海鮮濃汁闊條麵,西班牙紅蝦之外有青口、帶子等海鮮,材料豐富,而且有蘑菇、蘿蔔同蕃茄做配菜,煮得入味得來又有鮮味。再嚟係燒西班牙黑毛豬架,油脂分佈均勻,而且肥瘦適中,令到豬架嘅口感有啲似豬頸肉,油份充足又有焦香味。最後係火焰香蕉雪糕做甜品,上菜嘅時候侍應會加上火酒令到成個甜品着晒火,非常霸氣。燒完之後仲會有少少餘溫,同雪糕形成強烈對比。
Sin City

Ba-La-Bloom