2019-08-28 1360 瀏覽
上次去朋友婚宴來過譽宴 已經覺得佢地既食物同服務可以媲美酒店既質素 今次再泥食中菜 就更加肯定🤤 呢到環境實在太舒適 樓底夠哂高 感覺好grand 室外睇到海景 吹住微風欣賞住香港夜景真係好舒服☺️首先介紹既係前菜雙式奇味碟 分別係蜜餞黑毛豬叉燒同陳醋青瓜🤪 一食落口就知寧舍不同 叉燒超腍 半肥瘦 入口有即溶既感覺😍 陳醋青瓜好爽口 酸酸甜甜好開胃👍🏻然後食既係花雕醉鮑魚 一改傳統中菜做法 鮑魚變成冷盤 鮑魚更爽口有咬口 每啖都有花雕酒既酒香滲出泥😋食完頭盤就到燉湯 今日飲既係美國響螺絲燉摩利菌湯 燉湯超級足料 飲得出無味精 每啖都係鮮甜味 一d都唔油膩🤤跟著落泥就係今晚既重頭戲 胡麻醬煎焗美國龍蝦啦😍😍 用胡麻醬整龍蝦呢個idea真係好新穎 但係又出奇地好食喎😱 龍蝦走過油 食落好香 肉質勁彈牙 加左胡麻醬再煎 每口龍蝦肉都有胡麻醬既香味 勁好食🤤下一道菜就係鮮蟹肉燴龍躉球 龍躉旁有超多蟹肉同蛋白 龍躉肉好嫩滑 整體鮮味無比👍🏻然後食既係濃湯鮮百合泡露筍 露筍用既係全條最鮮嫩既部分 入口口感好好 唔會過硬過腍 濃湯加左鮮百合多左一分鮮甜既感覺👅去到尾聲 又係一個好出色既炒飯 欖菜肉崧四

雙式奇味碟

花雕醉鮑魚

美國響螺絲燉摩利菌湯

鮮蟹肉燴龍躉球

濃湯鮮百合泡露筍

去到尾聲 又係一個好出色既炒飯 欖菜肉崧四季豆炒絲苗 火候控制非常出奇 炒得好乾身 炒飯粒粒分明 而且味道剛好好出色😋
欖菜肉崧四季豆炒絲苗

最後為呢餐晚飯畫上完美句號既係一件桂花糕 簡簡單單既甜品一樣做得好美味 甜味岩岩好 超滿足🤤 所有食水準甚高 回頭度高🌟
桂花糕
雙式奇味碟