2K
2019-01-25 4843 瀏覽
剛發現原來旺角日本拉麵店只有零星幾間,真係搵死我呢,最終決定去人氣最高的漁場。步入麵店貼滿有趣手繪公子及食客意見,色彩繽紛。望望檯上的 order 紙及 menu,發現提供少見的創意湯底,十分期待啊!還有只限午市才供應的沾麵,有機會必定再次幫襯。花費 50 分鐘終於由紅磡走到旺角,等足 20 分鐘才有小巴,再塞多 25 分鐘於先達對面落車再行 5 分鐘,排除萬難才能抵達,真陰功!平時連等小巴最多 20 分鐘已經係旺角中旅社落車喇。Openrice 標籤位置錯誤,搵死我地咩,仲要落緊毛毛雨,最終都安全到達。未齊人不進入座,例牌菜都預左喇 ﹗永續命苦坐在迫夾的臉壁吧檯,從未打破,無陰功!出貨都比較偏慢,見廚房不慌不忙,氣氛十分悠閒,苦候 10 分鐘終於送到。雖然日本拉麵文化啜得越大聲表示越好味、表示對師傅非常欣賞!但四眼哥仔又唔洗啜到海嘯咁嘈,唔洗啜到山泥傾瀉咁誇張既,未致於好食到如此程度啫!好能騷擾囉,正福街!仲要坐到過晒界飛晒手手腳腳過黎,您滷味過能份,偽港民質素越來越惡劣!飲品只有可樂、雪碧、烏龍茶選擇,多一點種類就好喇。例如果汁、消脂茶、波子汽水、有氣礦泉水、無糖綠茶,配拉麵不錯喎

飲品只有可樂、雪碧、烏龍茶選擇,多一點種類就好喇。例如果汁、消脂茶、波子汽水、有氣礦泉水、無糖綠茶,配拉麵不錯喎。剛發現原來日間沾麵麵底比晚間拉麵為多,難怪食普通份量都已經特別飽咯。

沙甸魚豚骨湯拉麵 200gm 普通醬汁走蔥,我好鍾意食地捫牌茄汁沙甸魚架,超超超好味,次次成罐自己啪晒,大滿足!到底白色既係白飯魚仔還是沙甸魚仔啊?係依隻味喇!霸道的沙甸魚味,彷似將沙甸魚榨汁一樣,黏稠厚厚湯汁,濃濃魚味不腥不嗅,重重的沙甸餘韻,大愛!美女拒絕櫻花蝦,那就收到我肚仔去啦。加點嫩紅櫻花蝦,吊吊味點綴一下,更添姿彩。

肥美鬆軟的厚燒叉,雖然味道有點單調又有點油膩,話晒都係肉,浸浸湯汁洗一洗,過關 。半熟蛋味附清香不過咸,蛋黃汁味濃甘香無比,高質美好。拉麵份量真的不少,果真比一般拉麵店為多,十分飽肚。質地十足豬油渣麵結實嚥韌,又不是我食開硬拉麵的感覺喎,係幼身的豬油渣麵是也。

大大隻羮搭滿麵條裝滿濃湯跟埋筍絲叉燒齊齊食,百味交錯更美味!發現日本拉麵店有辣椒油供應咁得意?果然只係 XO 醬。沒有地獄拉麵,加入大量 XO 醬也不錯,十分香口十分惹味。除 XO 醬外還有生蒜呢,唔好執輸梗係要啦,似乎味道唔多夾,下次唔好喇。增量叉燒,$25 蚊有 3 大塊啊,而且厚身鬆化。略乾偏瘦,肉味有點淡,醃味同樣有點淡。

鰹魚味豚骨拉麵 300 gms 普通醬汁走蔥,300 gms 原來份量也不少。已配有半隻蛋、一塊叉燒、筍菜、紫菜、炒洋蔥絲、木魚絲,用料豐富多元化。先來呷兩口靚湯,熱騰騰非常香甜可口,剛燙嘴係最好食既溫度。濃濃稠稠厚厚黏黏,直頭感覺得到鰹魚肉的存在,魚味強烈蓋過豚骨味道,開心滿意飲多兩啖。

半熟蛋既蛋黃不流心,有點過熟,似果沾質地,味付清爽不濃不嗆,還可以既。還加多一隻半熟蛋,情況一樣,整粒啪入口,爆開甜美味濃。貌似腍腍的麵條,竟然入口結實滑溜而嚥嚥韌韌,掛著滾湯大大啖吸入嘴裡去,濕濕的湯跟乾乾的麵互相翻騰著,滋味無窮。

讓麵條捲著紫菜一試,捲著筍絲一試,捲著叉燒一試,各自精采各自產生不同的化學作用,百搭無敵好味道。必須要趁熱食呢,食到尾聲湯汁開始凍而散發一點點澀味啊。份量幾乎全部 double,加底加蛋加叉燒,竟然最後要格硬食頂硬上,莫非我細食左?最終都能全部完成,飽到不行了。

燒海蝦味豚骨拉麵 200 gms 走蔥增量紫菜,一塊大叉燒半隻,味付蛋伴菠菜椰菜鮮筍櫻花蝦。當然最先品嚐要係湯底,大口地呷幾口,厚厚黏黏真充滿燒蝦殼味道,再來清新豚骨湯味道,熱燙燙蠻喜歡。硬係口淡淡想食濃味一點,黎 3 羹辣醬 2 羹蒜蓉,最敝硬覺得味道不太夾,既然撈左都硬食吧。

要一氣呵成每啖都要捲上不同食材點綴一下,掛著大量香濃甜美湯汁,塞得嘴仔滿滿,舒服!每一口拉麵都讓紫菜包著,先來香脆紫菜,再來湯汁紫菜,使到味道生息繁衍不再單調。叉燒夠厚又大塊,不過淡茂茂偏瘦偏乾,試一次便夠。

魚介豚骨拉麵 200gms 醬汁大量走蔥加半熟蛋,難得一遇漁場半熟蛋最如流心,一咬爆漿噴射,舒暢萬分!夾拉麵齊齊入口,蛋漿跟豚骨湯融合,美味度激增百倍,四馬難追!果然無講錯,麵底份量真的比正常為多,食 200gms 真的剛剛好,如食拉麵 300gm 連配菜有點壓力。

竟然最簡單魚介豚骨湯搭大量醬汁係四個湯之中最出色最美味,嚥韌拉麵擁著濃湯衝入口,塞得嘴仔脹卜卜非常滿足興奮。發掘最襯配搭,續一嘗試拉麵捲鮮筍、菠菜、紫菜、叉燒、雞蛋那種出天衣無縫,其實都差不多喎,濃湯拉麵本身已經非常出色喇。

熱魚介豚骨番茄海蝦沾麵 250 gms 醬汁大量走蔥加半熟蛋,人生第 1 碗的沾麵,比起湯麵更出色更獨特,漁場 Jimmy 真心好好好好味。唧上鮮檸汁撈勻,添上清新氣息更醒神。何解開邊半蛋比原粒蛋更流心更糖心呢?原粒蛋黃比較熟比夠較硬的。拉麵黏彈濕潤,米香出眾非凡,恰似高質手打烏冬啊,跟晚上的太麵、直麵感覺完全不一樣。拉麵份量真的不講得笑,食到最尾幾啖有點壓力,幸好都全部消滅無浪費,十二分飽十二分滿足,特上色香味無可挑剔。

淺嚐幾口燙燙湯汁,超特濃烈海蝦味道,有著魚介味道從後襲來,輕輕豬骨香甜,鮮甜質厚美味,不過茄味不突出,幾乎感覺唔到。有鬆軟的豚角作伴,比叉燒更可口甜美。以我既速度食到一半已經唔夠熱喇,懶得叫熱石,想一氣呵成食晒去!加速大啖大啖地吞噬更暢快,湯都差不多全部被倒晒落肚,幸福愉快舒服無比。

熱魚介豚焙煎黑芝麻沾麵 250 gms 醬汁大量走蔥增量叉燒,點解點解點解湯唔夠熱只微暖架?師傅預先煮好等我入座?剛才排隊時肥妹侍應要求先落單,就是要煮定嗎?

懶得叫滾石翻熱,暖暖地快快速食倒落肚,隊完即閃。跟入座先入單完全不同,質數及味道差一大截。即煮濕潤嚥韌更好食,依碗明顯煮好放了段時間,乾身更嚥韌,十足硬烏冬,雖然我鍾意食極硬拉麵但只限於幼直版。濃郁醇厚豬骨味,散發甜美突出芝麻味,蠻喜歡。

冷魚介豚骨靜岡青葵沾麵 250 gms 醬汁大量走蔥增量紫菜加半熟蛋,限定拉麵?原味湯底黎既?配靜岡黎出產 wasabi 真係估您唔到。還以為會供應鮮磨青葵蓉,點知只係泥膠,心情跌至谷底。

冷麵十分清爽彈牙,口感特級舒服,跟熱麵黏黏嚥韌完全不同,榨入大量鮮檸汁及 wasabi 撈得均勻,拖過熱湯狠狠地大口吸啜,世外桃源立即浮現﹗冰火的感覺更是震撼,美味陶醉。冷麵熱湯酸咪咪魚介豬骨濃湯捲埋紫菜,產生的化學作用無與倫比,還有溫和辛辣青葵清新味道,暢快舒服醒腦開胃,其貌不揚但實力非凡。半熟蛋超流心呀 ﹗甘甜黏黏蛋黃汁拍埋彈彈幼嫩味附蛋白,開心到想講粗口。
蒜蓉
叉燒