2012-03-13 152 瀏覽
對英式 HIGH TEA 一向情有獨鍾,故不斷的尋找一些能能於視覺及味覺上滿足我的地方,於OPENRICE看到這裡獲得很高的評分,相片中的食物也很吸引,於一個巧合的情況下,於平日的下午茶時段終於能夠一試~這裡地方不大,大約只有30個座位左右吧﹖餐廳主要以黑紅色為主,感覺比較暗,但也沒太大關係,反正 HIGH TEA 便是要舒舒適適的享受食物,太光反而不好受~呢度食SCONE配Devonshire clotted cream & homemade strawberry jam,clotted cream味道不太濃而且好滑,jam就大家都睇到粒粒士多啤梨,味道偏酸,卻頗開胃的~ 先上Sandwiches & Scones:由前至後分別係Tuna and poached egg sandwich, Norwegian smoked salmon and caviar sandwich, Premium ham with mustard seed sandwich, Lobster sandwich flavoured with tarragon, Homamade natural, lemo
Menu
Sandwiches & Scones
先上Sandwiches & Scones:由前至後分別係Tuna and poached egg sandwich, Norwegian smoked salmon and caviar sandwich, Premium ham with mustard seed sandwich, Lobster sandwich flavoured with tarragon, Homamade natural, lemon & raisinscones。 除左scones之外,每件都試食半件~

最深刻係smoked salmon sandwich,雖然只得幾粒caviar,但係好香,同smoked salmon一齊食好突出到三文魚既香味,三文魚本身唔乾仲有魚油,值得一讚!

另外一試愛上既係lemon & raisins scone,雖然食唔到有提子,但係好鍾意食scone既我,第一次食檸檬味,覺得好fresh、好香!加上奉上時係熱哄哄,有外脆內軟既感覺!
Pastries
Pastries: Exotique, Paris-Brest, Mont-Blanc, Macaroon ganache, Blueberry Cheese Cake, Petits fours

每件都好精美,望住佢地有種唔想食既感覺...
Close up
咁多件我最鍾意食Blueberry Cheese Cake,因為藍莓好新鮮,而個cheese cake入口感覺竟然係好fresh、唔heavy!
Cappuccino
餐飲朋友叫左 Cappuccino~
Latte
我就叫左 Latte~ 不過不失吧,勝在夠熱~

食過咁多間 HIGH TEA,好多次我都唔會每樣都試足,但今次呢度實在忍唔住每件都要試,因為實在太靚了!估唔到每件我都會食哂,並且都滿意個味道,當然唔會每件都咁好味,但係質素實在不錯!難怪咁多笑了!
題外話/補充資料: 順帶一提呢度既服務實在需要改進,我地坐係員工出入既位置,但全程都無人主動幫我地 REFILL 水,並且要叫幾次先有人黎,如果服務可以改善的話,我相信呢度會有更多笑~
2012-03-06
Menu