2018-09-08 138 瀏覽
去完銅鑼灣的活動就覺得好肚餓,近排開左好幾間台式餐廳,除左有今期流行的台式飲品,仲有港人熟識的台式牛肉麵,真係各有特色,今晚揀左間爆滿的「犇之食堂」,幸好等左一陣就可入座。新開餐廳都一定光鮮整潔,水吧位沖調台式飲品,堂食外賣都供應,飲品有泡茶、果茶、奶茶、奶蓋茶、奶蓋果茶等等,選擇多元化。餐廳以紅磚牆裝潢,配搭多張台灣風格大海報,周圍都有點綠色植物裝飾,有點小清新加文青風格,的確花心思。餐廳有前菜、台式小食、滷水小吃、湯麵拌麵、飯、湯、米粉、甜點......我點了前菜、湯麵及飲品,非常滿足。話梅小蕃茄$38,好精緻又鮮艷,每粒都去皮,係花心機菜式,所以特別鮮甜嫩滑,用話梅醃製,酸甜開胃好清新,仲可中和肉類的膩感。犇之三寶麵 $86,有齊牛筋、牛肚、牛腩,還有白蘿蔔及時菜。湯頭帶有微微藥材味,湯底甘香鮮甜,牛味濃郁,做到濃而不膩,而且加入辛辣香料,既帶出香味而沒過份的辣。白蘿蔔更是吸哂湯汁的味,入口化開,沒有一點渣,超正。牛腩炆得肉質鬆化,味道濃郁,雖然係腩位,但油花不太多,食落不膩。牛肚大大塊,吸哂湯汁精華,炆得不韌。牛筋炆得軟綿腍滑,入口滿滿膠質的感覺,好岩女仔食,補補骨膠原,而且腍

我點了前菜、湯麵及飲品,非常滿足。
話梅小蕃茄

犇之三寶麵(牛筋、牛肚、牛腩)

白蘿蔔更是吸哂湯汁的味,入口化開,沒有一點渣,超正。

牛肚大大塊,吸哂湯汁精華,炆得不韌。

牛筋炆得軟綿腍滑,入口滿滿膠質的感覺,好岩女仔食,補補骨膠原,而且腍滑不痴牙。

麵條較粗身,所以更煙韌有咬感,配埋啖湯真係一絕。

食到一半我仲加左餐廳自家炒製的酸菜,比一般的偏甜微酸,加入湯麵中,令牛肉更甘甜,亦中和湯中辣味。
起司奶蓋炭焙烏龍茶

起司奶蓋炭焙烏龍茶$32,奶蓋打發得夠綿密,有淡淡芝士味,味道咸中帶甜,輕盈不膩。烏龍茶甘甜清純,不太苦澀,柔和順喉。

最後拌勻來飲,味道融合剛好。餐廳更配合環保,除珍珠飲品,其他飲品都不用飲管,抵讚。
2018-09-04
話梅小蕃茄
犇之三寶麵(牛筋、牛肚、牛腩)
起司奶蓋炭焙烏龍茶