有次晚餐時間經過2DP,裡面坐滿人,好熱鬧。今次周末的午餐一於去2DP試下。佢係一間以茶為主題的素食店,裡面既裝潢都充滿住茶既佈置,感覺有別於一般素食店。但茶主題只限於飲品同甜品,而前菜與其他主食都是西餐為主。佢既餐牌做得好精美,頭兩頁有介紹它的古樹茶,又有教你如何選擇合適自己的茶,一個很有特色的餐牌。單看餐牌,真係令人樣樣都想試,特別係佢啲飲品如果你喜歡茶!午餐我地一人點左個沙律,先黎海葡萄無花果沙律,本來係有啲期待嘅,但佢個樣來得有點普通.... 海葡萄唔新鮮,裏面嗰啲沙律菜都係唔多新鮮,無花果同蕃茄算係最新鮮了。應該係菠蘿味既沙律dressing,好清新既口味,不過好少,唔夠汁。然後係大啡菇菠蘿沙律,同上面個碗差唔多一樣,一樣唔夠沙律dressing....只係無花果同海葡萄轉咗做大啡菇同菠蘿。一碗唔想食第二次既沙律。雖然沙律麻麻地,但特飲又真係好唔錯,好特別!呢杯2DP莫吉托鐵觀音,有莫吉托應有的青檸薄荷味,又飲到淡淡地嘅鐵觀音茶味,甜度又適中,夏天飲最適合不過!呢杯巴塞隆拿紅桑莓伯爵大有來頭,係佢哋首席調茶師係2013年嘅香港調酒公開賽的得獎作品,當然要試下!佢係以英式伯爵茶

海葡萄無花果沙律

大啡菇菠蘿沙律

2DP莫吉托鐵觀音

呢杯巴塞隆拿紅桑莓伯爵大有來頭,係佢哋首席調茶師係2013年嘅香港調酒公開賽的得獎作品,當然要試下!佢係以英式伯爵茶和中國古樹紅茶作基底,帶有天然蜜糖甜味,茶味獨特,口感清新。必試推介!
巴塞隆拿紅桑莓伯爵
總結:沙律真係有待改進,其他食物可以下次再試吓。佢啲特飲夠哂特別,又好飲,唔係咁多地方有呢啲以茶為基底的茶味特飲。佢哋除左堂食,飲品仲可以外賣。夏天快到,又多一個飲野既地方可以選擇!
2DP莫吉托鐵觀音
巴塞隆拿紅桑莓伯爵