餐廳: 1963 木十豆寸
資訊:

2019-01-29 588 瀏覽
灣仔道莊士敦道交界三角位有一棟特色大廈,是晚行過抬頭見到,令我諗起紐約第五街嘅熨斗大廈,哈哈。經過灣仔道入口,比樓梯口個1963木十豆寸招牌吸引左,走上兩層樓梯,發現原來係台灣餐廳。橫掂都行左兩層樓梯,就入去食埋飯啦。餐廳裝修好懷舊,門口兩道木門既門柄係舊式電話嘅聽筒。入到餐廳入邊,見到有個擺滿舊相機既櫃,男女廁中間掛住個理髮店門口嘅紅白藍旋轉燈柱,燈柱旁邊有一座字粒印刷檯,十足十個博物館咁。終於有人帶位喇,餐廳都幾滿座,座低發現木檯原來係舊車衣機,物盡其用。晚餐有套餐亦有單點選擇。套餐一位199起,決定單點。兩個人點左滷肉飯、麻醬麵、燙青菜、酒蒸蛤蜊、三杯雞。燙青菜有好多滷肉鋪面,酒蒸蛤蜊好好味,三杯雞略嫌太濃味。滷肉飯細細碗不過鋪好滿,飯面放半隻滷蛋,半片黃蘿蔔,正👍🏻。麻醬麵既棉質彈牙,同麻醬撈埋好夾。食物質素整體滿意,可再來。

燙青菜
酒蒸蛤蜊