餐廳: 越翠苑
資訊:

2024-03-26 204 瀏覽
特色蟹膏湯檬呢間餐廳喺荃灣區內都算係老字號,好多人都推介話幾正宗陳,今日lunch time過嚟試吓一個人冇嗌好多嘢,淨係叫咗個蟹膏湯檬。碗粉一嚟到都幾令人喜出望外有好多唔同嘅餸,有兩塊越南扎肉,豆卜,半個蕃茄,一啲嘅九層塔同生菜,仲有豬紅,當然唔少得嘅就係蟹膏蟹肉啦。蟹膏蟹肉,我覺得不過不失,其他配菜都係正常發揮。反而當中最出色嘅我覺得係越南扎肉,佢唔似得坊間其他餐廳咁,粉漿比例比較重。 佢啲扎肉係彈牙結實,亦都有啲啫喱狀嘅汁,我識到我都想encore。我諗下次我會叫淨扎肉。佢個湯頭唔算好重味精食完唔會太口渴,我都飲咗幾大碗。
特色蟹膏湯檬

一個人冇嗌好多嘢,淨係叫咗個蟹膏湯檬。

佢個湯頭唔算好重味精食完唔會太口渴,我都飲咗幾大碗。

蟹膏湯檬
2024-03-26