2018-04-06 393 瀏覽
潮州菜係其中一種我最喜愛既中菜。我家蘿蔔頭經常帶我去試新野,今日黎到旺角呢個充滿美食既地方,都不忘要去試下呢間好出名、好多人既潮州菜。我地行完街差不多9點先開飯,無諗過咁夜都仲要等位😒。。不過好彩等左十分鐘左就有得入去啦三心兩意既我,又想食蠔餅、又想食滷味、又想食海鮮、又想食菜。。誰不知呢到如果你叫野食叫夠$300,佢會送一個滷水拼盤俾你。。所以貪心既我一於叫多幾樣叫夠$300就有個免費既滷水拼盤啦😝我地兩個人叫左薑葱雞(點知佢落錯單落左沙薑雞🙄)、蠔仔粥、瑤柱上湯絲瓜、椒鹽鮮魷、再加埋免費既滷水拼盤。。。食到抱住個肚走呀1. 沙薑雞啲雞肉嫩滑,但味道有點淡,要另外點沙薑汁先更野味。2.蠔仔粥既蠔鮮甜,可惜柴魚太硬咬唔開3.瑤柱上湯絲瓜係店員推介既煮法,亦係最驚喜既一款小菜,絲瓜非常清甜,湯底用雞湯煮成,好食到連湯都飲埋🤣4.椒鹽鮮魷炸得好香口,味道不錯5.滷水拼盤亦好好食、好入味,估唔到免費既質素都咁高大家值得一試😋

2.蠔仔粥既蠔鮮甜,可惜柴魚太硬咬唔開
4.椒鹽鮮魷炸得好香口,味道不錯