2018-11-17 126 瀏覽
約朋友放工去中環石板街買聖誕裝飾,又係時間佈置屋企增添氣氛。 沿著石級斜路向上行,突然看見一系列日本燈籠,加上佈置及附近氣氛,好有在日本居酒屋一樣感覺。牆壁掛上很多畫及樂師傅自創特色菜式圖案。第一時緊係order 十層海膽杯,食材新鮮用料優質。 連放上杯上脆餅,竟然是用白飯魚製成,創新創意又美味。三文魚夾餅創作壽司,脆脆夾餅加上大量三文魚壽司,口感好特別。牛油果帆立貝海膽沙律一打開蓋,沙律內有大量帆立貝丶粒粒牛油果,頂層更放上海膽,超美味。楊枝甘露海膽卷第一次吃甜甜壽司卷,用上芒果甜配搭海膽鮮,創意十足,味道獨特。清酒鮑魚雞翼去骨雞翼釀入清酒鮑魚,每一啖也滲透出淡淡酒香味。海膽燒岩蠔,新鮮又大隻岩蠔加上海膽及蟹籽,3種香濃鮮味盡在口中。雲海板上飄(海膽黑松露蒟蒻麵)底層放上乾冰,在煙霧瀰漫配襯下,有好吸睛效果。 在沙律菜下大量黑松露海膽,好美又好味。芝士年糕,熱食中間有拉絲效果,好味。海膽雪糕雪糕內有海膽粒粒,完全超出想像,但味道又出奇地夾。

牆壁掛上很多畫及樂師傅自創特色菜式圖案。

十層海膽杯

三文魚夾餅創作壽司

清酒鮑魚雞翼
去骨雞翼釀入清酒鮑魚,每一啖也滲透出淡淡酒香味。

海膽燒岩蠔

雲海板上飄(海膽黑松露蒟蒻麵)

雲海板上飄

芝士年糕,熱食中間有拉絲效果,好味。
芝士年糕

海膽雪糕
雪糕內有海膽粒粒,完全超出想像,但味道又出奇地夾。
十層海膽杯
三文魚夾餅創作壽司