2023-07-07 170 瀏覽
我和朋友一起到尖沙咀新泰東南亞餐廳食晚飯,這是朋友介紹在尖沙咀開張不久的一間東南亞美食餐廳,這餐廳比較特別,餐廳入口在地舖,而餐堂就在地牢,環境亦都相當闊大;我之前也有幫襯過別的新泰餐廳,感覺裝修都頗為一致;但發覺餐牌內的餸菜都有一些更新,好快趣我哋就點咗幾個新泰餐廳比較出名嘅餸菜如蔗蝦、肉骨茶和柚子蝦沙律,燒春雞釀香茅黃飯;這裏的服務員服務周到,不停為我們加添暖水!肉骨茶首先送到檯面,雖然沒有油炸鬼等配送,但當歸嘅香味亦都唔錯,排骨亦都淋滑,至於庶蝦方面就好有特色,三條庶蝦下面放滿檬粉,更有魚露醋奉上,食落都好有特色;柚子蝦沙律十分醒胃,酸酸辣辣不錯嘅開胃菜;燒春雞釀黃飯,賣相吸引,再加埋一小碗嘅沙律,打卡最佳選擇,可能黃飯在雞裏面比較潮濕,所以最初食嘅時間會覺飯粒比過淋,但當加埋沙律一齊食嘅時候,又剛剛好所以記緊食黃飯的時候要加埋沙律一齊食呀!會有不同層次感!而又唔會黐口,宜雞肉方面,雖然係燒雞但係都仲算淋滑和有肉汁,好有雞味;最後我哋點咗個椰汁香芒糯米飯做甜品,濃濃的椰汁之下有黑白兩半球狀的糯米飯,再加上半個芒果,芒果十分之清甜,糯米飯有煙韌感,再加上甜甜嘅椰汁!要嚟作為一個甜品

而餐堂就在地牢,環境亦都相當闊大;

馬拉肉骨茶

,至於庶蝦方面就好有特色
越南烤蔗蝦

,三條庶蝦下面放滿檬粉,更有魚露醋奉上,食落都好有特色
越式蔗蝦下的檬粉

;柚子蝦沙律十分醒胃,酸酸辣辣不錯嘅開胃菜;
泰式柚子蝦沙律

燒春雞釀黃飯,賣相吸引,再加埋一小碗嘅沙律,打卡最佳選擇,

越式燒春雞釀香茅黃飯

;最後我哋點咗個椰汁香芒糯米飯做甜品,濃濃的椰汁之下有黑白兩半球狀的糯米飯,再加上半個芒果,芒果十分之清甜,糯米飯有煙韌感,再加上甜甜嘅椰汁!要嚟作為一個甜品簡直是絕配
芒果糯米飯

,亦都為呢個晚餐劃上一個完美嘅句號。

2023-07-06
馬拉肉骨茶