夜晚約咗個舊同事食飯,由於佢婚禮延遲,所以暫時又可以放肆咁食下嘢,遲啲先再減肥😛。由於佢鍾意食日本嘢壽司,所以我哋就揀咗位於銅鑼灣嘅「古今」。其實我以前都幫襯過位於觀塘嘅古今,但上網一睇先知佢而家開多咗分店,犀利犀利👏。我哋喺網上訂位,所以可享八五折。餐廳環境唔錯,座位闊落,另外仲有吧枱。晚上七點半開始愈嚟愈旺場,大家都食得好開心,氣氛好好😄。店員們又超級好禮貌,服務到位,過程中佢哋不斷幫客人添茶,又關心我哋夠唔夠食,勁好👍。齋睇點餐紙未必會好清楚啲食物係乜東東🤔,因為食物名稱好特別,例如叫忘不了您、烈火紅唇等。不過好彩餐廳有另一本圖解,圖文並茂,咁就知係乜嚟啦😉。金龍卷($98),即係由芝士、炸蝦同三文魚組食。卷物有八件,每件大小適中,一啖放哂入口啱啱好🥢。一啖食哂我最鍾意嘅三文魚同炸蝦,芝士唔會太膩,好食😋。蜘蛛($88),即係由青瓜、牛油果、蟹柳同軟殼蟹組成。呢份卷物嘅命名好貼切🕸,因為軟殼蟹腳直插喺度,真係幾似蜘蛛腳。軟殼蟹炸得幾酥脆🦀,但略嫌其餘三件嘅餡就少咗啲。龍卷風沙律($78),🥗沙律係巨無霸份量,堆到成座山咁高。好彩佢係沙律,大部份係生菜,所以先無咁滯!沙律個醬辣辣哋
不過好彩餐廳有另一本圖解,圖文並茂,咁就知係乜嚟啦😉。
蜘蛛
蜘蛛
龍卷風沙律
龍卷風沙律($78),🥗沙律係巨無霸份量,堆到成座山咁高。好彩佢係沙律,大部份係生菜,所以先無咁滯!沙律個醬辣辣哋🌶,好開胃。生菜上面有勁多蟹柳絲同蟹籽,隱藏咗嘅仲有中華沙律,一開始唔覺、但就食到爽爽聲,好正。
雜錦天婦羅
雜錦天婦羅($58),天婦羅炸物有五件🍤,包括兩隻蝦,以及冬菇、甜薯同茄子各一,幸好最吸引嘅蝦有兩隻✌🏻,唔駛爭食。全部炸物都係預期中嘅好食,炸皮夠脆唔會太厚。
總括嚟講,呢餐係非常愉快嘅用餐體驗,食物味道唔錯,又有創意😜。價錢唔貴,折完人均消費只係百五蚊,仲要係食到勁飽飽!再加埋店員服務好好,值得推介。
2020-10-27
雜錦天婦羅