2024-04-16 26 瀏覽
本身在中環工作,公司雖然有飯堂,不過都會間中約同事出來食嘢,今日就約咗同事去中環德己立街的這家拉麵店午膳。🥳我地嚟到嘅時候大約中午十二點搭半,已經坐到差不多滿座,好有白領喺中環食晏晝嘅氣氛。🥰《原隻灸燒魷魚墨白湯拉麵》期間限定ramen,全部新鮮即製。經過燒烤烹調的魷魚,味道寧舍不同,為避免黑色墨魚汁濺到客人衣物,店家特意提供圍裙作保護用途,十分體貼。黑色湯底入口變成帶墨魚味的雞白湯,濃而不腻,配上香葱及木魚乾的麵底,出色!☺️《辛辣炙燒豚肉味玉拉麵》作為勇者就想挑戰一下這個辣度,原來辛辣唔係講得笑,所以揀之前要三思一下,或者做好心理準備,麵身軟硬適中,辣度十足令麵身也沾上的辣揮發出來,豚肉夠曬諗,一咬鬆化,只係覺得得一塊唔夠喉而己,欣賞那個玉子,裏面仲係流心狀,軟軟濡濡滾動著的口感,不錯。👍《波子汽水》《枝豆》《羽根燒餃子》每隻都係細細隻,一啖一隻唔使分開食,點醬油幾惹味。🫶整體嚟講,湯底和麺都唔錯,值得再捧場!😎

《原隻灸燒魷魚墨白湯拉麵》

《辛辣炙燒豚肉味玉拉麵》

《波子汽水》

《枝豆》

《羽根燒餃子》

每隻都係細細隻,一啖一隻唔使分開食,點醬油幾惹味。🫶

整體嚟講,湯底和麺都唔錯,值得再捧場!😎
2024-04-15
  • 原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵