2017-05-15 266 瀏覽
已經係第四次來「壽司源」!喜歡它清雅高貴的裝修,富有現代感而不俗氣。今次出奇地好彩,唔使早一個月訂位,竟然比我們訂到六個人座位,仲要找到言師傅。這件甘綢魚,魚皮焗得香脆,魚肉香嫩甘香。呢個係野生吞拿魚腩,其實係四層薄切。言師傅話呢條野生吞拿魚,條魚比較大,所以D魚筋比較粗,薄切可以切薄埋D筋,令你食唔到有筋,薄切仲可以令件吞拿魚入囗即溶牡丹蝦,最特別嘅地方是燒過的蝦膏,提升了牡丹蝦壽司的層次。朋友說他很喜歡醬油漬壽司,言師傅特別給他做了吞拿魚醬油漬,油漬時間剛好今次的前菜是微辣的明太子魷魚,不喜歡吃辣的我就覺得一般了。左口魚薄切,OK言師傅知道我們大食,特別加了燒飯糰䲞魚青湯,雪糕作結尾$800的「Omakase 」可說是物超所值,所以才會吸引我們老遠乘車前去。另外,Dickson 的優質服務,絕對值得嘉許。我們點了sake , 他幫我們安排好飲用嘅先後次序去配合食物。
甘綢

這件甘綢魚,魚皮焗得香脆,魚肉香嫩甘香。

野生呑拿魚腩

呢個係野生吞拿魚腩,其實係四層薄切。

牡丹蝦

牡丹蝦,最特別嘅地方是燒過的蝦膏,提升了牡丹蝦壽司的層次

吞拿魚醬油漬

今次的前菜是微辣的明太子魷魚,不喜歡吃辣的我就覺得一般了。
左口魚薄切

左口魚薄切,OK

言師傅知道我們大食,
特別加了燒飯糰

䲞魚青湯,雪糕作結尾

$800的「Omakase 」可說是
物超所值,所以才會吸引我們老遠乘車前去

深海池魚
帆立貝