今晚超開心,因為朋友帶左我去呢間牛魔食烤肉。雖然係平日夜晚,但都非常多人,餐廳內十分熱鬧,想食就最好book定位。因這間是日韓餐廳,所以餐牌上除了有不同國家及種類的燒烤食材外,還有韓式料理任均選擇。我們點好餐後,服務員就好快奉上3款韓式前菜,分別有酸酸辣辣的泡菜同青瓜,及清爽的大豆芽菜,十分開胃。熱騰騰又清甜的海帶湯,好味。還有用於烤肉的醬料,燒汁、海鹽同粉紅色的鹽。先有A4和牛沙朗刺身伴海膽,擺盤優雅,好睇到唔捨得食。其實我都係第一次食牛的刺身,但估唔到係咁好食的。入口即溶的和牛刺身,牛肉新鮮美味,而且油脂十足,令口感非常嫩滑,感覺好似食緊拖羅咁。加上鮮甜的海膽同芥末一齊食,更突出和牛的味道,口感更加豐富有層次感,真係一食難忘,真令人難以抗拒。之後就係這個泡菜豚肉煎餅,呢個都好好食啊,泡菜和豚肉呢個配搭真係好夾,味道辣中帶酸非常惹味。最好一上枱就要趁熱食,我覺得呢個時機食最好,煎餅熱辣辣之餘,外脆內軟,口感煙煙韌韌。最期待的肉終於來了,點左3款肉有美國Primy醬油牛肋骨、全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)及澳洲的牛肉牛五花。終於可以開始自己動手烤肉了。第一個係美國Primy醬油牛肋骨,
今晚超開心

3款韓式前菜、海帶湯及醬料

A4和牛沙朗刺身伴海膽

泡菜豚肉煎餅

美國Primy醬油牛肋骨

第一個係美國Primy醬油牛肋骨,未燒前一拎起就容易骨肉分離。我們將原塊牛肋骨咁燒,燒到差不多,再剪成小塊,方便食用。牛肋骨醃得好入味,唔駛點醬料都已經好夠味,而且口感好嫩滑好腍,好食到令人欲擺不能。

全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)及澳洲的牛肉牛五花

全天然豚肉五花腩

生菜包全天然豚肉五花腩

之後係全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜),五花腩的肉同脂肪的比例適中,層層分明,雖然話係薄切,但食落都好有咬口。而且燒起來油香四溢,非常吸引。因五花腩本身沒咩調味,所以點少少鹽或燒汁就好帶出到豚肉的鮮味。仲可以用生菜包住食,清新得黎又可減低油膩感,yummy yummy。

全天然豚肉五花腩及澳洲的牛肉牛五花

澳洲的牛肉牛五花

最後係澳洲的牛肉牛五花,它的味道同口感食落同牛肋骨唔同。醃料味道香濃得黎仲多了份芝麻味,不用點鹽及其他,就咁食就已經好好味,令人食指大動。質感又腍又軟,容易入口,真係好食到唔捨得吞啊!

草莓梳打特飲及鳳梨梳打特飲

仲有食烤肉時感到熱烘烘咁,所以我們每人都叫了一杯特飲比自己一邊食一邊降降溫。我們叫了草莓梳打特飲及鳳梨梳打特飲,果漿顏色好靚好吸引,而且要同梳打徹底攪勻先好飲。草莓及鳳梨都酸甜滋味,飲完好清爽舒服啊,真係好正!

順帶一提,餐廳樓底高,空間感強,而且裝潢時尚,係這裡進食時感到好舒適,服務亦好好。最重要係抽氣系統做得好好,平時食完燒肉件衫都會有陣燒烤味,好似人形移動燒肉,十分尷尬。但呢間就沒呢個問題,食完烤肉仲可以行街,真係抵讚!
2019-07-16
3款韓式前菜、海帶湯及醬料