2018-08-26 547 瀏覽
是日用openrice book左位,但去到因為前一枱人未走,都要等大概15分鐘先入得,但都ok,唔算好耐。地點都好方便,太子站A出口一出行兩步就到啦~一點完菜,佢會俾左果免費前菜先。我諗未必次次果前菜同一樣,而我今日係汁煮牛腩加白同紅蘿蔔。我同朋友每人都有兩舊牛腩,見其他枱都係甘上下。味道不過不失,偏鹹,同埋白蘿蔔好多根,咬唔爛。但免費既都有食下。甘叫左杯特飲,藍蝶花特飲。本來睇圖都期待左一下,以為會好靚。點知一黎就係一杯紫色野飲,好似同圖完全不符。。。不過老實講唔計令人失望既外觀,味道係唔差既。叫左兩個小食,其中一個係明太子玉子燒。甘擺得都幾靚,岩哂相機食先既我。圖片都見到佢啲明太子俾得都好大方,好足料,食落去係一半明太子一半蛋既程度,明太子味好出。蛋都整得岩岩好,唔會太老,配埋側邊柴魚鬆食,味道好夾好好食,推介大家點既小食!另一個叫左既小食係名古屋雞翼。其實唔計端爐燒,佢另一個餐牌上既雞翼小食係明太子雞翼,但果個得兩隻同埋我地玉子燒都係有明太子,免得太重複,就叫左呢個有4隻既名古屋雞翼。甘問左店員話係鹹鹹甜甜醬汁燒出黎既雞翼。食落係偏鹹多啲,燒得岩岩好,唔會好鞋口,汁都好惹味既。

前菜

藍蝶花特飲

明太子玉子燒

名古屋雞翼

甘食左幾款前菜,終於到我地今晚既主角,鐵板吉列牛!甘同我網上睇到既餐牌有啲唔同,佢得齋牛冇話跟飯既套餐。佢有3個牛既餐,一個$868,一個$598,另一就係我叫$398。甘佢除左吉列牛之外,仲有各4片既牛舌,安格斯同和牛,仲有少少伴菜。因為係韓國食完一次碳烤吉列牛之後,去親韓國都會突登去食,甘既然香港有當然要試試啦,雖然香港真係貴好多~ 先講吉列牛,雖然香港唔係碳爐,但就牛肉黎講比起韓國既肉質同牛味都較佳,記住唔好烤太耐,太耐老左就哂左舊牛啦!然後佢既牛舌比起坊間食到既,都算切得厚身,係圖既左手面果藍,食落爽口得黎牛味好濃,好食。而個安格斯肩胛同和牛係我覺得最好食既,睇圖會見到佢脂肪分布好平均,稍微燒一燒出左啲油花就食得,食落好嫩,牛味濃,推介!
吉列牛

$398牛套餐

至於餐廳服務黎講,不過不失,可能因為鋪仔細,枱細,侍應收碟既速度都幾快。整體黎講,中意食牛既朋友可以黎試試,雖然價錢係偏貴左啲,但牛既質素係唔差既。
2018-08-25
明太子玉子燒