有錢姐姐話食過呢間,覺得可以再食,所以就帶左我去🥰⠀本身想叫雙色鹽酥雞,但姐姐話麻麻地,所以就冇嗌lu...⠀⠀🍚栥飯遇上蛋餅🍳 $68⠀其實本身對呢個超大期望,因為自己喺台灣又冇食過蛋餅,而且覺得佢入面係栥飯,一定好特別...結果又有少少失望...⠀✷ ⠀雖然combination 係好特別,但入面嘅油炸鬼外皮都唔係話好脆,有少少偏硬身⠀✷ 其實比較似出面食啲炸兩,不過喺粉皮同油炸鬼之間夾咗一塊薄薄嘅嘅煎蛋。可能因為塊蛋真係有啲薄,姐姐一開始話食唔出有蛋🤣⠀✷ 最令人失望嘅係個餡...因為我真係期待佢入面有粢飯,點知原來入面係粢飯啲餡= 肉鬆+榨菜碎...唔係唔好食,不過一開始真係諗住有一舊栥飯喺油炸鬼入面嫁嘛🙈所以我地一路食一路就話:um...說好的栥飯呢?😂⠀⠀🐮台豐牛肉麵🍜⠀(刀削麵)$108⠀好似見個個碗麵都有兩條大條嘅炸油條,點解我兩碗麵都無嘅😢⠀✷雖然冇左兩條大油條😢,但其實其他配料嘅份量都好多,夠哂「豐」🤩⠀✷ 首先講一講個湯頭先啦,個湯頭真係有非常濃郁嘅牛肉味,食得出熬製咗好耐😋 聽聞係用牛骨熬製左12個鐘😳 而且真係一啲味精味都無!好好飲😋⠀✷ 而先將蘭花干同A菜泡

🍚栥飯遇上蛋餅🍳 $68⠀

🐮台豐牛肉麵🍜⠀(刀削麵)$108⠀
好似見個個碗麵都有兩條大條嘅炸油條,點解我兩碗麵都無嘅😢⠀
✷ 而先將蘭花干同A菜泡入湯汁再等一下先食會仲好食!因為佢地索哂啲湯汁,令到蘭花干同A菜更加入味🤩⠀
✷ 而今次我係第一次食炸蟲草花😳 估唔到係幾好食🥰 因為佢炸得好香脆,而且佢本身已經有鹹鹹地嘅味~我覺得就咁食已經好好食😋 而浸入湯都一樣咁好食🤩⠀
✷牛肉質感都唔老,亦都唔韌😍 浸到真係入哂牛骨湯味😋😋好好食!⠀
✷⠀最後,刀削麵真係食得出似自己整,因為質感都非常煙韌😚 唔會過份稔身/硬身~同埋佢係闊條刀削麵,每條嘅形狀有少少不一,所以目測係自家製🤩 另外麵條都好索湯😍索哂牛肉湯啲精華🤩所以食落都好香濃牛肉湯味😋又唔會太鹹,好正!⠀

🧄黑蒜香油牛肉麵 🐮(刀削麵)$118⠀
✷啲料其實同台豐牛肉麵一樣,唯一有唔同嘅就係個湯頭⠀
✷其實佢一黎到嘅時候勁香香蒜味,真係會令人食慾大增😍但係一食嘅時候,就會覺得香蒜味重到蓋過左本身熬製咗好耐嘅牛肉湯味~好似成個湯都變左蒜味嘅湯底,變左有少少好似味精湯嘅感覺🙈 ⠀
✷然而,其實本來期望嘅係佢落兩滴黑蒜油落去個牛骨濃湯,令到個湯頭更加香同埋多少少黑蒜味咁樣,但其實佢係落成大羹濕蒜落個湯底度...所以食到嘅就係重蒜味,而唔係黑蒜香油味🙈🙈⠀

我覺得其實兩個麵都好食,只係第二個同期望有少少出入🤭 不過真心嗰個台豐牛肉麵真係值得一試嘅!

☕️伯爵茶泡沫咖啡遇上奶奶麻糬🍼 $85⠀
第一次食鮮奶麻糬🤩⠀
✦鮮奶麻糬果然奶味好香濃🥰唔似平時卷蛋入面啲麻糬咁煙韌,佢係semi-liquid嘅狀態,水份較多~所以黏性較強,更加軟綿同埋較容易黏住oreo碎😍⠀
✦果然係唔止400次咖啡,咖啡味極度香濃😳 #咖啡控 一定超鍾意😍 呢個咖啡不但止味道香醇回甘,而且仲少少酸酸地嘅味😳 聽有錢姐姐講話高級咖啡/用左上等咖啡豆沖先會有呢種酸酸地嘅味道🤩((我唔係咖啡控啦😂對咖啡無咩研究👷🏻‍♀️⠀
✦就係因為咖啡味太香濃,所以反而伯爵茶味就唔係話好出🙈有啲蓋過左伯爵茶味⠀
✦但係呢種combination都幾唔錯😋 乾濕口感兼備~而且味道都幾好~有幾重層次👍🏻⠀
栥飯遇上蛋餅
台豐牛肉麵