朋友搬左黎柴灣之後就好少返荃灣食好西,有日佢心血來潮叫我收工配佢去大邊爐.反正天氣涼左,都係好時候!鍋底佢有唔少選擇,但我最想試係椰子北海道牛乳鍋,美顏滋潤嘛XDD等去滾之前,可以出去蔬菜吧度自己夾蔬菜有好多紙包飲品~~醬汁都有幾款,最特別係柚子醋!點牛肉都幾特別架未食shabushabu之前,呢度都有多款食物可以食~~~好似刺身類:鮑片﹑北寄貝﹑三文魚我覺得北寄貝最好食,食到新鮮味道口感都好彈牙,三文魚都幾有咬口,而且唔會有腥味前菜我就叫左基本野:蟹籽沙律﹑芝麻八爪魚﹑味付螺肉D前菜份量剛剛好,2個人每樣都可以食DD又唔會太飽~當中蟹籽沙律最好食,D青瓜絲好新鮮好爽脆,螺肉都好入味好好咬黑松露牛油粟米鐘意重口味的話呢個就o岩曬你啦~~一睇就知道黑松露超級多,入口咸香豐富,不過未必個個接受到黑松露壽司類都不錯,腐皮壽司有驚喜!腐皮好甜,裡面D飯一D都唔林唔散,加上size剛剛好一口KO,食得過!加州飯卷同芒果吉列蝦卷感覺差不多,我自己係比較淡口味的,所以沙律醬我只係食左少少,其實咁樣都已經好夠味~~炸物類又如何呢?佢就完美滿足左我朋友嘅願望!榴槤炸彈朋友表示榴槤控需要叫10粒!首先上台
椰子北海道牛乳鍋

等去滾之前,可以出去蔬菜吧度自己夾蔬菜

有好多紙包飲品~~

醬汁都有幾款,最特別係柚子醋!點牛肉都幾特別架

鮑片﹑北寄貝﹑三文魚

蟹籽沙律﹑芝麻八爪魚﹑味付螺肉

黑松露牛油粟米
黑松露牛油粟米

腐皮壽司 加州飯卷 芒果吉列蝦卷

炸物類又如何呢?佢就完美滿足左我朋友嘅願望!
榴槤炸彈
朋友表示榴槤控需要叫10粒!首先上台已經好重榴槤味,咬落去中間D榴槤餡爆曬出黎,真係超足料!

黃金炸生蠔
細細件,但外層唔係後,所以生蠔部分都有好多,裡面依然嫩滑,就咁食都好好食!
榴槤炸彈 黃金炸生蠔 紫心香芋丸

紫心香芋丸
係本人至愛~~~香芋味一咬即刻飄出黎,雖然裡面全都是芋頭,但佢唔會太甜又唔油,食多幾粒都無問題!

搞一大輪,終於都開始淥野~~
order紙有一張高級肉名單,4款裡面,最好食係極上牛肉,當然其他其實都好高汁:
美國極上牛肉
脂肪成分非常少,可以放心狂食!牛肉牛味最重而且入口即融,因為薄薄地食都食得方便D~~

美國牛肉
比極上厚身少少,雖然無前者咁濃牛味,但換來更出眾的口感,似平時食開的牛肉,點麻醬食都幾夾呢~~
美國牛肉

紐西蘭羊肩肉
一向都好驚羊會好羶,佢又唔會wor,不過口感夠厚實,又有D脂肪,都幾容易入口

特選豚肉
咁多款肉類口感最豐盛一定係特選豚肉,因為比其他厚,所以一定要淥耐少少先好食.肉質彈牙而且油脂豐腴,好適合要風味嘅朋友
特選豚肉

呢度值得一讚嘅係好少機會浪費到食物,因為你寫一件佢真係只會上一件,o岩曬我呢D眼闊肚窄嘅人~~BTW 廣島蠔都幾有份量,好飽滿!而土魷魚就相當爽口,建議大家一次叫多幾條~~

墨魚滑
墨魚滑超可愛,一人份好迷你,剛好可以一人一球~~~味道黎講佢都好彈牙,幾鮮

芝士波波腸
呢個都幾特別,好少見到圓碌碌嘅腸仔,外皮好爽脆,咬開裡面真係會爆芝士!
芝士波波腸

食完一輪宜家先係重點!!就係甜品環節!!呢度最大特色就係有超多即製甜品,主打,係佢!

仙草芋圓
感覺好似食緊涼粉咁,芋圓好好咬仲幾重芋頭味,加上有珠珠,口感豐富又唔會太甜,正!

宇治抹茶芭菲+扭紋抹茶新地
兩者基本上相似度80%前者綠茶部分多D,後者加埋雲呢拿雪糕.抹茶雪糕微微滲出綠茶澀味,剛好可以降低甜度,配合小丸子同脆脆增加口感,果然係推介
宇治抹茶芭菲
扭紋抹茶新地

軟雪糕窩夫
大家唔好因為覺得好簡單而唔叫呀!呢個係5星之作!首先軟雪糕本身已經超好食,好奶好滑,加落超脆蛋味濃郁嘅窩夫真係高質,不過記得要趁熱食!
軟雪糕窩夫

榛子朱古力香蕉pancake賣相精美,裡面一半以上都係香蕉,上台時仲係熱辣辣,撈埋朱古力醬食確實係絕配呢

整體甜品都係唔錯的,我仲要特別推介榴槤甘露,聞都已經聞到強烈榴槤味,入口榴槤密度相當高而且好水潤,榴槤控再度高呼要encore,重點係唔會太甜,好少地方有呢個甜品,食榴槤的朋友不妨try try~~~
榴槤甘露
椰子北海道牛乳鍋