2017-12-19 156 瀏覽
⋇牛油果粉揮手區⋇•••••••••••••••••••••••••水泥牆、霓虹燈、地臺、蒲團、乾花擺設、木材檯櫈、麻布物品、質感食器,加埋隱藏喺鬧市中嘅便利,同埋透過玻璃窗滲透嘅和煦日光,建構成鳥語呢個尖沙嘴區嘅文青打咭好去處。・・・・・・・・・・・・・呢度以牛油果作為主打食材,沙律、多士、飲品,甚至係飯,各個項目底下都可以搵到佢嘅蹤影。・・・・・・・・・・・・・全日早餐已經包咗好多人嗌嘅牛油果多士,係少咗隻溫泉蛋,不過又可以試多幾樣嘢,更加啱三心兩意嘅我。煙三文魚係早餐入面主要嘅鹽份來源,而沙律菜就冇乜落dressing,兩樣中和返,啱啱好。・・・・・・・・・・・・・炒蛋啲松露醬味夠晒顯著,但我更加鍾意多汁嘅烤肉菇。想食健康啲嘅人,對腸仔真係又愛又恨,少少哋,試兩味,多麼好。富士蘋果做咗個法式caramelised apple,有層脆焦糖喺面,都幾特別。・・・・・・・・・・・・・明太子忌廉汁意粉配三文魚子都算幾creamy,個汁其實稍為有啲鹹嘅,好在有埋啲新鮮磨菇同洋蔥平衡返。三文魚子我本身唔係幾食,明太子配三文魚子呢個配搭都幾少見,可以一試嘅。・・・・・・・・・・・・・用咗bod
⋇牛油果粉揮手區⋇
•••••••••••••••••••••••••
明太子忌廉汁意粉配三文魚子
全日早餐
全日早餐
明太子忌廉汁意粉配三文魚子
蘋果紅菜頭蜜糖
用咗bodum款雙層玻璃杯裝嘅蘋果紅菜頭蜜糖smoothie正!
之前喺山林道另一間café飲到一杯smoothie質感好水,飲完呢度嘅我終於重拾信心!
・・・・・・・・・・・・・
其實紅菜頭係呢度牛油果以外嘅一個alternative,但我就覺得紅菜頭呢款個顏色吸引好多嘞。喺紅菜頭標誌性嘅健康草青味之外,用上蘋果同蜜糖兩個闔家歡元素,又確實係令成件事更加老少咸宜嘅。
•••••••••••••••••••••••••
🚀鳥語