呢日同朋友去灣仔體驗空中瑜伽,難得過海,早少少去港島搵吓好嘢食先 ☺️搭地鐵期間,上網睇吓上堂附近嘅餐廳呢間個名即時吸引到我~ 《癡膠雞》見到呢間餐廳有花膠雞米線、椰子雞米線、藥膳黃酒花膠雞米線、胡椒豬肚雞米線…… 全部湯底都好吸引呢😍~上堂前唔敢食太飽,同朋友兩個人叫咗一碗米線share,同埋跟餐叫多杯”薏米檸檬水”🔸招牌花膠雞米線原本以為係一碗碗嘅米線,上菜嘅時候先知道原來係一鍋米線,仲連埋小火爐一齊上㗎!🔥花膠嘅份量比我想像嘅多,有幾塊,而且size都唔細喎!雞件肉質有口感得嚟又唔’鞋‘,有雞味,少脂肪米線軟滑雞湯清甜,同米線非常夾個爐一邊食一邊暖住,熱辣辣咁食,非常滋味!啲湯好味到一滴都無得留低😋鍾意餐廳提供一個碗用嚟揼骨頭,安排好細心,食得好企理 🔸 薏米檸檬水落足薏米,再加片檸檬🍋唔會太甜,食完熱辣辣嘅米線,再飲返涼涼地嘅薏米檸檬水,盡收祛濕清熱之效!💪🏼👍🏻我同朋友未食完已經講緊下次幾時再嚟試佢其他口味嘅《癡膠線系列》喇!😂😂🤣

搭地鐵期間,上網睇吓上堂附近嘅餐廳
呢間個名即時吸引到我~ 《癡膠雞》

🔸招牌花膠雞米線
花膠嘅份量比我想像嘅多,有幾塊,而且size都唔細喎!
雞件肉質有口感得嚟又唔’鞋‘,有雞味,少脂肪
米線軟滑
雞湯清甜,同米線非常夾
個爐一邊食一邊暖住,熱辣辣咁食,非常滋味!
啲湯好味到一滴都無得留低😋
鍾意餐廳提供一個碗用嚟揼骨頭,安排好細心,食得好企理
招牌花膠雞米線

🔸 薏米檸檬水
落足薏米,再加片檸檬🍋

2022-05-21
$45 (早餐)
招牌花膠雞米線