曾幾何時試過拾味山西刀削麵館,仲記得呢度既刀削麵非常有咬口,今日經過又食返餐先。餐牌有推薦菜式,刀削麵自由配,冷刀削麵,熱拌刀削麵,溫泉蛋木耳刀削麵。唔食麵都有其他選擇,例如上海菜飯,上海淨水餃,上海淨雲吞,滋味小食等等。飲品有常見茶記冷熱飲品。刀削麵可轉拉麵,米線或者年糕。口水風味冷刀削麵配牛肉絲 $68刀削麵係粗身扁狀帶少少不規則,非常之咁有咬口,非常煙韌,真係要咬一陣先好吞。配有清爽青瓜絲,香脆花生米少少同擔擔醬。個擔擔醬係酸酸辣辣,入面真係有豬肉粒,都幾好味,汁份量絕對夠撈麵。可以選一餸,我揀左牛肉絲,其實係牛展切絲,少少口水汁放係牛肉絲上面,最後灑上白芝麻粒。麵量好多,食極都有。熱拌刀削麵配牛腩 $62熱拌刀削麵原來比冷刀削麵淋好多,個人覺得熱拌麵質感最好,軟硬度適中。跟四川擔擔醬,個醬都係暖,味道好好。牛腩4大舊,炆得好腍,入口即溶,而且個汁好入味又好香。芫荽蔥花放匙羹另上。蒜泥牛展 $70蒜泥牛展一客10片,面頭中間一大pat蒜泥,自己選擇加幾多。牛展質感係要咬下個d,本身個汁都好入味,係滷水味,加埋蒜泥就變左酸辣。總括而言,呢度d麵大大碗,包食飽,特別推介牛腩同熱拌麵。

口水風味冷刀削麵配牛肉絲 $68

熱拌刀削麵配牛腩 $62

蒜泥牛展 $70
蒜泥牛展

蒜泥牛展

總括而言,呢度d麵大大碗,包食飽,特別推介牛腩同熱拌麵。
2023-02-17