今日約咗幾個月無見嘅好朋友仔出黎食飯🤩佢想食日本野,我揀咗喺VWalk嘅「漁釧」,我就係衝住店家嘅10道風味套餐而黎😋因為套餐包括清酒飲飲同十道菜色,價錢只係$208位,性價比極高👍🏻一邊飲住清酒一邊傾偈,人生一大樂事😌餐廳裝修富有日本居酒屋特色,牆身上擺滿各種各樣嘅清酒,恍如置身日本居酒屋嘅環境😊日本漬物店員先送上兩款漬物,有蘿蔔漬同牛蒡漬,漬物爽脆可口,牛蒡漬上加上芝麻特別香口,配搭清酒無得頂魚生他他沙律角切三文魚同帆立貝配上新鮮嘅沙律菜,加入酸汁作調味,開胃又清新三色刺身包括三文魚、吞拿魚同赤海蝦,店家用上三文魚腩入口非常肥美,赤身油脂較少魚味較濃,赤海蝦味道鮮甜,爽口彈牙三點壽司套餐包括三款壽司,有海膽、墨魚、油甘魚,海膽份量十足,味道鮮甜完全冇腥味👍🏻墨魚口感Q彈煙靭,油甘魚上加上柚子漬更加能魚嘅鮮味,充分帶出魚嘅油香海鮮茶碗蒸茶碗蒸充滿蛋香又滑身,滑捋捋嘅蒸蛋上加上蝦仁白果,上枱時仲係熱氣騰騰,超讚帆立貝明太子海苔天婦羅推介👍🏻天婦羅即叫即炸,入口酥脆,裏面包裹住紫菜、帆立貝同明太子,除咗咸咸香香嘅味道,更帶有一份鮮味櫻花蝦唐揚炸雞必食👍🏻炸雞外面裹滿脆卜卜嘅櫻花蝦,裏面雞

日本漬物

魚生他他沙律

三色刺身

三點壽司

海鮮茶碗蒸

帆立貝明太子海苔天婦羅

櫻花蝦唐揚炸雞
必食👍🏻炸雞外面裹滿脆卜卜嘅櫻花蝦,裏面雞肉juicy,咬落仲充滿肉汁,口感非常豐富

扇貝麵豉湯
用茶壺裝入麵豉湯,裡面加入大大粒肥美嘅扇貝、豆腐同海帶,扇貝肉令湯底更加鮮甜

追加:
燒日本魷魚
唐揚雞軟骨粒
我地追加咗兩款小食,送酒一流🍶👍🏻魷魚香口彈牙,雞軟骨粒裹上薄薄嘅炸粉,一啖一粒,越食越過癮

甜品
店員最後會送上甜品,紅豆忌廉蛋捲,鬆軟嘅蛋糕中間加入奶油忌廉,甜度剛剛好,超級滿足嘅晚餐😋

📍漁釧 (V Walk) (深水埗)
深水埗深旺道28號V Walk地下G-19號舖

人均消費:$200-300