2018-07-02 300 瀏覽
第一次黎三聖食海鮮~ 之前朋友話泰海鮮好食,仲有黃秋生推介添,趁母親節就一於黎試下喇!去到三聖首先要自己買海鮮,我地揀左關財記,買左花甲、龍蝦、扇貝同鮑魚,買完就出發去泰海鮮。因為人比較多,我地要坐戶外,感覺好似大排檔。交左啲海鮮比侍應,坐低一陣就會過黎問我地想點煮,揀好左就等食喇~花甲揀左白酒忌廉,再加烏冬底。無想像中咁好食,白酒味太重,同埋期望個汁會杰身啲。龍蝦揀左芝士脆焗,感覺焗得有啲過火,厚粉左少少,但隻龍蝦幾多肉,又鮮甜,我諗清蒸或者蒜蒸會更鮮甜!扇貝當然要揀蒜蓉粉絲蒸喇~ 扇貝好大隻,都幾新鮮,不過無咩驚喜。鮑魚揀左果皮蒸,普普通通,無咩味。另外再叫左個必食豬排,肉幾鬆軟,不過無推介講到咁好食。我地4個人煮左5個餸,都食到幾飽下。整體黎講,無想像中咁好食,只係普普通通,我地估可能因為臨近母親節太多人,佢地忙起上黎質素就無咁好🤔 但比係出面酒樓食海鮮會新鮮啲,不過價錢有啲貴,加工費同買海鮮既價錢差不多。間中食一次都可接受既~
因為人比較多,我地要坐戶外,感覺好似大排檔。
花甲揀左白酒忌廉,再加烏冬底。
白酒忌廉煮花甲

無想像中咁好食,白酒味太重,同埋期望個汁會杰身啲。
芝士脆焗龍蝦

蒜蓉粉絲蒸扇貝

果皮蒸鮑魚

鮑魚揀左果皮蒸,普普通通,無咩味。
必食豬排
另外再叫左個必食豬排,肉幾鬆軟,不過無推介講到咁好食。
我地4個人煮左5個餸,都食到幾飽下。

2018-05-05