2020-12-16 230 瀏覽
中午12點嚟靜靜哋,坐得好舒服,雖然走高檔路線,裝修和餐桌佈置都係冇乜特別。先開一壺茶,剩係得香片,冇其他可以揀。硬食一小碟酸醋蘿蔔,成為$25,又冇乜特別,其實呢啲咁傳統港式酒樓嘅硬食做法,今時今日應該改變下⋯⋯Menu都幾厚,好多款式,有辣有唔辣,兩個人點左六碟菜,經理都已經俾咗個signal我話夠囉。 上菜好似變魔術咁,轉個頭已經係咁一碟一碟係咁上,失望嘅係第一碟先上咗亁鍋茶樹菇,而唔係另外兩碟前菜,不過茶樹菇炒得又靚又香,油係多咗少少,不過我都覺得好好食。前菜方面,鮮椒海鮮滙比較突出,面頭嘅鮮椒切得好幼細,汁調校得好好,冇蓋過海鮮嘅鮮味,係一個幾出色嘅冷盤前菜。 主菜方面,每樣都做得甚有水準,可見廚師嘅功架,宮保蝦球炸粉唔會太厚,乳鴿醃得好香,又嫩又脆,炸得好乾身,酸菜鮭魚,肉滑,夠份量,不過湯底偏鹹,所以飲唔到啲湯囉!感覺有啲浪費,走嘅時候經理問到都有同佢哋反映,其實呢度食物大致上對本人來講都比較偏鹹,但係整體上食物真係做得出色。服務都殷勤友善,只不過係上菜上得真係太趕,又想趁熱食,有啲壓迫咁,共坐咗50分鐘就完成咗一頓豐富嘅午餐囉!因為用app book,所以覺得有點兒超值

因為用app book,所以覺得有點兒超值,如果要正價,可能就要等特別嘅日子,夜晚嚟慢慢嘆囉⋯⋯
乾鍋茶樹菇
鮮椒海鮮滙