2023-11-11 379 瀏覽
之前聽日講話蒲飛路開左間卿記工房,個炸髀好味道,今日揸車經開就過黎買黎試下。因為佢標榜生炸,所以我預先早十分鐘打定去落order,去到唔駛等好耐就有得拎,免得抄牌。一拎上手果然新鮮熱辣,雖然望落去就冇想像中咁大隻,但外皮炸到金黃色,證明佢地啲油唔會好耐都唔換,即刻忍唔住即刻攞出黎食。一咬落去,個雞皮係炸到好脆,入面啲肉好嫩好多汁,冇乜雪藏味,啲椒鹽同五香粉醃得好入味,幾好!既然一場黎到,冇理由淨係買雞髀就算架,所以再買埋佢個燒賣同腸粉返屋企食。呢度嘅燒賣$10 6粒,雖然唔係夜市嗰啲$20 四粒咁大粒咁抵食 😆😆,卿記亦都唔係重點賣辣椒油,但以$10 6粒黎講,佢對得住個價錢嘅,燒賣亦唔會一咬落去就一pat粉咁又或者散開曬,都食到魚肉嘅味道,同埋佢個辣椒油又真係幾喜出望外喎,有咸香亦唔會太辣,我食得出嘅入面有炸蒜同蝦乾咁,所以特別香,不過個辣汁就唔太掛得住喺啲燒賣上面,感覺上兩者好似分開左咁。最後個混醬腸粉都唔錯,腸粉有米䊢嘅香味,又唔會好死實實咁,混醬足夠,係外賣返到屋企先食凍左少少,如果唔係應該會再好味啲。總括黎講,佢個炸髀係值得突登黎食嘅,其他都係水準之作,下次黎再試埋佢個炸雞粒
生炸雞髀

燒賣
辣椒油

混醬腸粉

總括黎講,佢個炸髀係值得突登黎食嘅,其他都係水準之作,下次黎再試埋佢個炸雞粒先。
2023-10-10
5 分鐘 (外賣自取)
生炸雞髀
辣椒油