2020-05-31 594 瀏覽
5月30日星期六星期六本應係放假天,但係之前因為肺炎未能集齊同事 開會。所以老細要我地今個禮拜六 係中環寫字樓舉行一個特別會議。開完會我同我老友 食個晏先返屋企。 行過見到呢一間炊豕店。老實講我唔識讀第一個字。 不過唔緊要啦。 最緊要有飯食啫。 呢間嘢裝修係用懷舊式 ,我行過去嘅時間佢哋播住王菲嘅歌,好有9x年代嘅懷舊feel 。一於試下佢。我點咗以下..."泰"好味豬扒飯( 加飯底) ( 加煎蛋)小食凉拌大豆芽我兄弟叫咗厚餐肉煎蛋飯"泰"好味豬扒飯( 加飯底) ( 加煎蛋)加煎蛋嘅原因係呢類型嘅炸豬扒一定要有雞蛋送飯先至會便好味。食落去塊豬扒非常厚身 炸得啱啱好唔怕油。可惜味料太重, 佢係用泰式汁配搭。 因個味料太重 遮住個泰式汁。 小弟估計如果我柯打蔥油會比較好啲。好彩我叫咗枝啤酒。 咁就balance番,剛剛好。凉拌大豆芽 好清新 , 配豬扒食真係唔錯.正! 一齊落去我好想食兩凉拌突然間諗起 (青瓜海蜇配麻醬). 但係可惜冇🤭如果有我又會追加囉。總結佢嘅豬扒 味料味大咗少少如果可以降低 我會比較鍾意. 但係如果同D麻甩佬 一齊飲啤酒咁又唔錯嘅....🤣🤣去完之後全日嗰腦都聽到王菲
5月30日星期六
開完會我同我老友 食個晏先返屋企。 行過見到呢一間炊豕店。

我點咗以下...
"泰"好味豬扒飯( 加飯底) ( 加煎蛋)
小食
凉拌大豆芽
我兄弟叫咗
厚餐肉煎蛋飯

"泰"好味豬扒飯( 加飯底) ( 加煎蛋)

泰好味豬扒飯

加煎蛋嘅原因係呢類型嘅炸豬扒一定要有雞蛋送飯先至會便好味。

食落去塊豬扒非常厚身 炸得啱啱好唔怕油。
好彩我叫咗枝啤酒。
咁就balance番,剛剛好。

凉拌大豆芽
涼拌大豆芽

. 但係可惜冇🤭如果有我又會追加囉。

去完之後全日嗰腦都聽到王菲唱歌
可能太耐冇聽.......

2020-05-30
涼拌大豆芽