火車頭在港一段時間,有人話貴,又有人話麻麻地,不過都在旺角開了分店,都算打緊出名堂啦。咁我當然要試一試,搵埋多個有食力的朋友,食餐晚餐先。因為曾經係普度大學讀過書,大學最出名就係製造蒸氣火車頭,所以對「火車頭」呢三個字特別有情意結。首先幾鍾意佢嗰個menu,有介紹火車頭小小歷史,原來係有一個小販喺火車站月台買牛肉粉香到而且賣到街知巷聞,所以就有火車頭之名。睇完歷史,當然要試下咪即係咁香咁好食啦。 今次就嗌咗一個牛油果軟殼蟹紙米凍卷、砵酒牛柳粒、馬拉盞炒菜,仲有佢哋推介火車頭招牌湯河和再加個沙律撈檬。飲品方面就嗌咗凍蘆薈柚子茶,味道唔太甜啱啱好。仲有一個河內特色蛋咖啡, 賣相獨特有趣,咖啡就香嘅,不過層蛋,即係層cream呢就比較甜啲囉,咁所以記得要攪勻啲先好飲。火車頭招牌湯河,香唔香呢?可能得一碗,又未香到全場都聞到。其實真係一個大雜燴,所有牛有關的都有晒,好食而且好多牛呀!咁亦都可以見到有好爽好爽嘅牛柏葉。 湯底清呀,唔太鹹喇,所以食完都唔會口渴。另外,馬拉盞炒菜呢就有少少辣嘅 炒得好惹味。有水準。杯酒牛柳粒啲牛柳粒絕對抵食,粒粒都好大粒,有咬口。(如果有去過台灣夜市食嗰啲火槍燒牛肉

飲品方面就嗌咗凍蘆薈柚子茶,味道唔太甜啱啱好
。仲有一個河內特色蛋咖啡, 賣相獨特有趣

另外,馬拉盞炒菜呢就有少少辣嘅 炒得好惹味。有水準。

杯酒牛柳粒啲牛柳粒絕對抵食,粒粒都好大粒,有咬口。(如果有去過台灣夜市食嗰啲火槍燒牛肉粒,大概呢呢度每粒都係台灣嘅一粒半左右啦) 而且仲配咗多色椒,感覺上呢冇咁肥膩,值得一試。

軟殼蟹紙米凍卷 軟殼蟹脆脆地 個咪仔都做得薄身 再配埋啲菜係清新爽口四個字: 好味好夾!

最後嗌咗一個沙律撈檬啦食咗咁多嘢都想親親地不過呢記得喎親還親一定呢要配埋佢嘅汁,酸酸地好醒胃㗎!

總括而言的確一餐唔錯嘅越南餐,五百蚊左右,食到飽一飽,都值得來開飯
!飲完咖啡...唯有就返去再開工啦⋯⋯
馬拉盞炒菜