2024-03-27 44 瀏覽
前幾日係最熱嘅3月日子,我個fd竟然話要去打邊爐🤣唔好以為佢叫做九龍城同撈同煲,其實佢係喺鵝頸橋附近。我哋揀咗火焰雞煲,呢個煲有兩種食法,首先侍應會點火,食咗雞煲先,之後就會加入湯底變成火鍋。雞煲可以自由選擇辣度,少少麻辣,非常香口,有鑊氣,半隻雞share嘅話可能唔夠。特級本地牛肉、手蛋牛肉丸、牛舌,每樣都係鮮紅色,冇雪藏味道,唔會出水,睇得出用咗靚料。本地牛肉嘅油脂分布平均,又有牛味,牛舌乾淨爽口,牛肉丸紮實。除咗牛之外我哋仲叫咗脆鯇魚片,以及招牌嘅老友鬼鬼(油炸鬼墨魚滑),魚片都新鮮,老友鬼鬼好有特色,墨魚滑彈牙同埋油炸鬼鬆脆,性價比之選。食完火鍋後會送啫喱甜品,好耐冇見過小油傘紙啦。老細話送多個糖不甩比我地,佢會將糯米糕放入火鍋入面煮,再沾花生糖粉,呢個仲好食

我哋揀咗火焰雞煲,呢個煲有兩種食法,首先侍應會點火,食咗雞煲先,之後就會加入湯底變成火鍋雞煲可以自由選擇辣度,少少麻辣,非常香口,有鑊氣,半隻雞share嘅話可能唔夠。

• 糖不甩
  • 老友鬼鬼