2022-12-03 225 瀏覽
今次係第一次體驗壽喜燒,呢間餐廳係主打關西風。訂咗位去到就可以安排入座,店員會簡單介紹吓餐牌,講解各款肉類特別之處同埋油脂分布比例,當然都會推薦平時客人嘅選擇配搭。之後全程都有店員幫手煮同分配埋份量,真正嘅懶人餐。.我哋就揀咗特選黑毛和牛(A5) $689 同 黑毛和牛赤身肉 (A3) $529,套餐價錢包括咗前菜、肉類、野菜同甜品。前菜四小碟分別係番茄沙律、日本生蠔、生牛肉他他同柚子汁海蜇。生蠔好肥美,食落鮮甜冇腥味。而我本身唔食生牛肉,落單時講咗就可以安排熟嘅。A5和牛油花分布平均,脂肪比例比較高,肉質就非常嫩滑,真係入口即化。而另一款赤身肉嘅牛味就比較濃,可以配搭埋青檸汁同山椒粉一齊食。吃曬咁多和牛後會送上炒飯,所以唔使擔心唔夠飽。之後仲會有野菜同烏冬,野菜充分地吸收壽喜燒同昆布汁,味道好濃郁。烏冬口感煙靭,我哋要咗一人份嘅烏冬已經好足夠。食甜品前可以飲啖白川茶解膩,之後就可以慢慢品享抹茶蕨餅、和菓子同十勝紅豆。食完呢餐,真係非常非常滿足。
2022-08-12
生日