香港生活好似太攰啦?🤭早排慶祝肥肥轉新工,特登搵咗間隱世嘅地中海菜餐廳😚環境氣氛都帶點格調嘅餐廳,營造儀式感😚 一入門口已經見到好多乾式熟成牛肉😍😍😍超興奮唷!我哋兩個人揀Sharing menu for TWO $1388 共8 course😗Whole lobster 重頭戲就黎啦!原隻波士頓龍蝦,簡直驚喜十足!龍蝦開邊鋪滿金黃色嘅芝士,輕易將龍蝦肉取出,啖啖肉!蟹鉗一大隻,一啖入口,滿足到呢!配埋沙律菜同古斯米(口感有啲似小米😙),豐富食用纖維同飽肚感🥳45Day dry aged greater Omaha striploin好粉嫩粉嫩嘅dry aged beef beef😍我鍾意牛扒3-5成熟,肉質保持粉嫩😚45日熟成牛肉時間唔會太長,入口牛肉香味比一般牛肉更濃,肉汁依然!簡單沾上海鹽已經好好味😋Crab and lobster bisquehi 蟹肉絲龍蝦湯,有別於一般忌廉龍蝦湯!以清燉方式將龍蝦嘅精華萃出,清澈嘅龍蝦湯配上蟹肉絲,海鮮味突出,非常鮮甜!Tuna steak慢煮半熟吞拿魚扒一片片圍成花形,表層鋪滿蕃茄芒果蓉粒粒,再有苜蓿芽子做配襯,顏色鮮艷,外觀吸引唷!食落
香港生活好似太攰啦?🤭
一入門口已經見到好多乾式熟成牛肉😍😍😍超興奮唷!

Whole lobster

Crab and lobster bisquehi

Tuna steak
慢煮半熟吞拿魚扒一片片圍成花形,表層鋪滿蕃茄芒果蓉粒粒,再有苜蓿芽子做配襯,顏色鮮艷,外觀吸引唷!食落幾清新開胃!

Oyster
芝士焗生蠔,新鮮嘅生蠔配上鮮嫩嘅菠菜,遇上香濃嘅芝士,簡直係完美配搭!生蠔生熟啱啱好,芝士融入菠菜,一啖落口非常滿足!即焗即食係好食嘅😝

Foie gras
溫泉蛋配鵝肝
第一次見呢個配搭,無論係視覺定味覺都特別新鮮!鵝肝粒以醬汁烹調至四邊香脆,單食已嘗到鵝肝香甜😋配上溫泉蛋,蛋黃沾滿鵝肝,味道更突出🥳

Seasonal clams
未送到枱前已經聞到一陣奶油香,原來係白汁煮大蜆!以香茅同薑汁烹調嘅白汁大蜆帶點泰國風味,蜆肉粒粒都咁大隻,識落好鮮甜,配上白汁入口香滑又清新,零舍開胃!
最後甜品我揀哂😍😍😍朱古力心太軟🍫&檸檬雪糕撻🍋

心太軟
一切開又香滑嘅朱古力漿,味道唔錯如果再流心啲就好啦😚

檸檬雪糕撻
相對上更加清新,入口酸酸甜甜好醒神!食咗咁多野,順便幫助消化😝

整體而言餐廳啲菜式具心思,無論用料食材抑或食物配搭都別有特色,俾人一種新鮮感😙期待之後再有特別之作😝

#chantaljj灣仔
#chantaljj地中海菜