前排嚟過灣仔日月星街搵食,覺得呢個小區好正,有好多隱世小店。早幾日睇完大隻仔介紹Burger店後,就專登上嚟拜訪一下。我哋星期日夜晚六點鐘去到,已經有其他食客,無幾耐直頭爆場添;期間仲見到好多人買外賣🥡。店舖唔大,但得一個女店員負責哂樓面所有野,超級忙碌,不過佢仍然好好禮貌😊。店名叫Honbo,果然食哂字,係賣漢堡包。雖然呢樣絕對唔係我Favourite Dish,但偶然都想食下,特別睇完條片後🙈。依到嘅Burger主要都係Classic嘅牛肉漢堡包🐮,再劃分唔同份量、重量同材料配搭,另外仲有燒雞漢堡🐔同軟殼蟹漢堡🦀(但Menu上好似劃咗冇賣)。如果喜歡嘅話,可以俾錢加啱自己口味嘅配料。Side配菜方面,選擇亦都有唔少。價錢中等,屬普遍Burger店水平。Honbo 2.0🍔🍔($148),材料包括4 x 2oz Beef Patty, Triple Cheese, Pickles, Onion & House Sauce。嚟得試就梗係試盡佢,要2.0啦!我直頭數唔到漢堡扒同芝士有幾多層,無論賣相同味道都滿分💯,色香味俱全。🥩漢堡扒牛肉味道濃郁,而且相當Juicy,真係好好食。雖然朋友
Honbo  2.0
Honbo 2.0
Honbo 2.0🍔🍔($148),材料包括4 x 2oz Beef Patty, Triple Cheese, Pickles, Onion & House Sauce。嚟得試就梗係試盡佢,要2.0啦!我直頭數唔到漢堡扒同芝士有幾多層,無論賣相同味道都滿分💯,色香味俱全。🥩漢堡扒牛肉味道濃郁,而且相當Juicy,真係好好食。雖然朋友略嫌鹹咗少少,但我唔認同,只覺好夠味。如果我第一次食Burger係食呢一個,或者我會愛上Burger,至少印象應該大大改觀😋。
Grilled Chicken Burger
Grilled Chicken Burger🐔($98),材料包括Grilled Organic Chicken, Homemade Teriyaki, Lettuce & Kewpie。講賣相呢,呢個烤雞漢堡就比2.0失色,無好澎湃嘅感覺。不過食落都唔錯,雞扒大大塊,燒得好香口,肉質嫩,醬汁帶有和風口味🇯🇵。食依一個包反而食得出個麵包本身都幾好食,鬆軟得嚟有彈性,㩒扁咗佢都彈得返起。
Pickles
Pickles🥒($32),Side我本身想揀芝士薯條,但因為有啲飽,所以無Order到。點知錯有錯著,醃黃瓜好正,而且份量超多,個碗入面應該裝住超過100+塊Pickles,一次過食到夠。我平日食Burger都勁想餐廳落多幾塊Pickles,而家好滿足,但食咗咁多塊又開胃返🤤。
Coleslaw
Coleslaw($32),呢個Side我哋就一早都諗住叫嘅,但對比起其他食物,佢相對普通,無乜特別。
Apple Pie Iced Tea🍎($38),我唔算特別鍾意食蘋果,但對蘋果飲品同甜品就情有獨鍾,可能因為好多時都會加咗肉桂😍。呢杯蘋果批茶超正,好好飲,有啲似Mocktail,喺第到無飲過呢隻口味,推介👍!
Apple Pie Iced Tea
Ginger Lime Lemonade🍋($38),呢杯飲品同樣大大杯,但我略嫌檸檬味太出,蓋過咗薑味,有丁點失望。題外話,飲品係一早整好,一杯杯咁雪入雪櫃,店員送上飲品時仲溫馨提示話唔夠甜加以加糖😅,但其實本身已經夠哂,減少少都仲得。不過此乃店員細心之舉!
總括嚟講,大隻仔真係無介紹錯,呢間Honbo店雖然位於灣仔隱世位置(打卡熱點至真🤣),但人氣爆登係有原因嘅。食完Honbo 2.0有好滿足嘅感覺,配埋Pickles同Apple Tea就係Perfect Match。Honbo對於我來説暫時係我食過喺香港全正嘅Burger😝。
2020-03-08
Honbo  2.0