灣景廳

Harbour Restaurant
餐廳: 灣景廳
資訊:

唔出街,無得晚餐堂食,只好回顧7月頭去食好西嘅美好回憶囉~😭前陣子,朋友話灣景廳推出咗新嘅自助餐餐單,主打「和牛」及「蠔」!😍兩樣都係我至愛!於是二話不說就出動了!🙈基本上呢度「和牛」及「蠔」嘅料理,選擇都幾多。和牛系列🐂好似和牛,佢哋就採用肉質鮮嫩嘅澳洲和牛,主打菜有香蒜和牛舌沙律、吉列和牛牛肝菌可樂餅、三蔥鬼馬炒和牛、台式燘燒和牛面頰...唔會話好悶一味煎扒,運用唔同國家嘅烹調手法,令人食到唔同嘅和牛菜式變奏,感覺幾驚喜!其中,我最鍾意吉列和牛牛肝菌可樂餅,用美國免治和牛、牛肝菌及薯蓉混和炸成,食時「卡滋卡滋」聲,好酥脆,且肉汁豐富。😍​另外,三蔥鬼馬炒和牛都唔錯,使用澳洲和牛嘅橫膈膜肉,肉質特別彈牙爽口,加埋洋蔥、京蔥、大蒜、馬蹄及油條快炒,鑊氣十足!​​冰鎮海鮮系列🦞​至於蠔,佢哋無論生食定熟食都有提供,生蠔有得揀法國Fine de Claire生蠔、日本室津生蠔、鎮美國生蠔及新西蘭生蠔等,熟食則有芝士龍蝦汁焗蠔及黃金砵仔焗蠔~一次過食晒唔同產區嘅肥蠔,作為蠔怪嘅我表示好滿足(雖然無好好數過,但我當晚應該啪咗至少20隻...😂)!😍💕一坐低,待應就送上法國Fine de Cla

和牛系列🐂
吉列和牛牛肝菌可樂餅

三蔥鬼馬炒和牛

​冰鎮海鮮系列🦞​

法國Fine de Claire生蠔、日本室津生蠔

一坐低,待應就送上法國Fine de Claire生蠔及日本室津生蠔(每客各1隻)😍​
呢2款蠔真係正到不得了!Fine de Claire來自富天然藻類及浮游生物嘅鹽田池,肉身呈淺綠色,食上口勁甘甜🤤!​
至於日本室津生蠔,我反而覺得幾驚喜,日本蠔比我感覺都係熟食~估唔到生食又另一番風味,佢嘅海水味無Fine de Claire咁重,卻勝在肉質肥美及柔滑,加上柚子汁及三文魚籽,清甜得嚟有咬口~夏天食啱哂!​
厚切8款刺身

除咗蠔,海鮮Bar仲提供一系列冰鎮海鮮,好似加拿大雪花蟹腳、美國及新西蘭生蠔、鮮蝦、鮮蜆、藍青口、東風螺及8款刺身,身為海鮮控表示大飽口福。​

甜品系列🍨​
任食MOVENPICK雪糕

至於甜品,我比較深印象係甜品Bar,呢度嘅雪糕都係用MOVENPICK雪糕!仲有8隻味揀,我最愛薄荷朱古力,一口氣食咗3球呢....🤤​
焗棉花糖麵包布甸

其次係焗棉花糖麵包布甸,焦香嘅棉花糖下,係用牛角包、雞蛋、忌廉及糖焗製而成嘅麵包布甸,香甜美味,邪惡爆燈!

P.S. 疫情嚴重,酒店自助餐會暫停供應,直至限聚令放寬。大家可先Bookmark,緩和之後再慢慢去食!❤️
2020-07-09
吉列和牛牛肝菌可樂餅