2024-05-16 19 瀏覽
位於灣仔QRE Plaza 一家主打異國料理、地中海菜、希臘菜嘅餐廳「Santorini Greek Taverna」🇬🇷朋友推介食過覺得清新健康又美味,所以今日就嚟朝聖一下佢哋嘅午餐,進入餐廳就會被優美嘅環境吸引,以其藍白色調的希臘風格裝潢,室內外皆設有座位,環境充滿了小島的風情,讓人彷彿置身於希臘的海岸邊,在這裏用餐真的非常舒適👍🏻我們點了兩份午餐,套餐包括是日精選餐湯或沙律、主菜、甜品和飲品,而且份量頗大,美味又抵食😋🥕▪️Daily Soup 紅蘿蔔忌廉湯,用新鮮紅蘿蔔打成溶,入口Creamy味道清甜,再加上忌廉口感更順滑🥗▪️Mixed Salad希臘沙律,用新鮮雜錦蔬菜、番茄、酸豆、橄欖和羊奶芝士組合而成,醬汁味道酸酸甜甜,最喜愛加上羊奶芝士嘅香羊羶味,配合其他食材清新又美味味🥩▪️Souvlaki $150牛肉烤肉串肉質嫩滑而有咬口,帶一點點香草味好入味,搭配希臘烤餅在塗上乳酪青瓜醬,造成一個好美味嘅烤餅,仲有炸得香脆可口嘅薯條和沙律菜,真係一個配搭好好嘅午餐🧆▪️Seafood risotto $135白酒香草煮海鮮意大利飯,面層鋪滿海鮮,有鮮蝦、魷魚、大蜆、魚肉,意大利飯煮得

我們點了兩份午餐,套餐包括是日精選餐湯或
沙律、主菜、甜品和飲品,而且份量頗大,美味又抵食😋

🥕▪️Daily Soup

🥗▪️Mixed Salad

🥩▪️Souvlaki $150

🧆▪️Seafood risotto $135
白酒香草煮海鮮意大利飯,面層鋪滿海鮮,有鮮蝦、魷魚、大蜆、魚肉,意大利飯煮得軟硬適中,被白酒忌廉汁包圍着每一粒飯,而且飯粒吸收埋海鮮嘅鮮味 ,加上小蕃茄和香蔥,味道鮮美又清新

🍌▪️Daily Dessert
自家制香蕉蛋糕,蛋糕厚實又帶點鬆軟好有口感,香蕉味超濃,伴上蜜糖醬,重點唔太甜,非常美味的甜品

☕️▪️House Coffee
Americano一定是我的,每逢午餐,我一定要嘆一杯黑咖啡,配任何食物都係一樣,我個人覺得會令食物更美味😆

🧉▪️Frappe
希臘國民咖啡,特別在面層鋪滿一層厚厚的咖啡奶泡,味道就像latte一樣,口感有一點沙沙的感覺,非常唔錯

• Souvlaki
  • Seafood risotto